Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

Burkina Faso'da güvenlik güçleri karşı karşıya geldi

Burkina Faso Ordusu'nun, yönetime el koyan darbecilere silah bırakmaları çağrısında bulunduğu bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-22 09:07:48

Burkina Faso'da güvenlik güçleri karşı karşıya geldi

AA'nın haberine göre, Burkina Faso Silahlı Kuvvetleri, darbecilere seslenerek güvenliklerinden endişe etmemelerini ve başkentte bulunan Sangole Lamazana askeri kampına geçmelerini istedi. Çağrının ardından orduya bağlı birlikler akşam saatlerinde darbeci askerlerin yer aldığı Ouagadougou'ya giriş yaptı.

Genelkurmay Başkanı Pingrenoma Zagre, daha önce ülkedeki darbecilerin, sokak protestolarında halka karşı şiddet kullanmasını kınayarak, "Ordu, cumhuriyet değerlerine bağlıdır. Bu değerler, kardeşliğin ve ulusal birliğin temelidir. Göreviniz, halkın güvenliğini sağlamak ve insanların mallarını, canlarını korumaktır. Bunu unutmayın" açıklamasını yapmıştı.

Bu gelişmelerin ardından darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) Başkanı General Gilbert Diendere de Burkina Faso devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, uzlaşmanın kesinleşmesiyle geçiş makamını sivil otoritelere geri vereceğini belirtti.

Diendere ayrıca, uzlaşma çerçevesinde ortamı yumuşatabilmek için 16 Eylül'den bu yana akıbeti bilinmeyen Başbakan Yacouba Isaac Zida'yı serbest bırakacağını söyledi.

Afrika Birliği uzlaşma şartlarını görüşecek

Afrika Birliği'nin, Burkina Faso krizine çözüm bulmak amacıyla yarın olağanüstü toplanması bekleniyor. Darbeciler ile siyasiler arasında ara buluculuk görevi üstlenen Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall dünkü açıklamasında, taraflara sunulan uzlaşma şartlarının, Afrika Birliği toplantısında görüşüleceğini belirtmişti.

Uzlaşma şartlarıyla ilgili de bilgi veren Sall, "Nijerya'nın başkenti Abuja'da Birliğin ele alacağı çözümde, istifa ettiği açıklanan geçici Devlet Başkanı Michel Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, buna karşılık darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet Başkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması maddeleri yer alıyor" ifadelerini kullanmıştı.

"Kafando'dan ilk açıklama"

Öte yandan darbecilerin ev hapsinde tuttukları geçici Devlet Başkanı Michel Kafando'nun ise darbeden bu yana ilk kez açıklama yaparak, uzlaşma şartlarından çok emin olmadığını bildirdi.

Yarın, Nijerya'nın başkenti Abuja'da Birliğin görüşeceği çözümde, Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet Başkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması maddeleri yer alıyordu.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu açıklamıştı. Geçici Devlet Başkanı Kafando, Başbakan Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 10 kişi ölmüş, 113 kişi de yaralanmıştı.

Haber Ara