Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Burkina Faso Başbakanı serbest bırakıldı

Burkina Faso'da darbecilerin, Kosyam Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda alıkoyduğu Başbakan Yacouba Isaac Zida serbest bırakıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-22 12:59:45

Burkina Faso Başbakanı serbest bırakıldı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, 16 Eylül'den bu yana kendisinden haber alınamayan Başbakan Zida, darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) Başkanı General Gilbert Diendere'nin dün yaptığı "serbest bırakma" açıklamasının ardından bugün serbest kaldı.

Burkina Faso Ordusu, dün akşam darbecilere silah bırakmaları çağrısında bulunmuş ve çağrının ardından orduya bağlı birlikler akşam saatlerinde darbeci askerlerin yer aldığı Ouagadougou'ya girmişti. CND Başkanı General Diendere de bu gelişmelerin ardından Burkina Faso devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, uzlaşmanın kesinleşmesiyle geçiş makamını sivil otoritelere geri vereceğini, uzlaşma çerçevesinde ortamı yumuşatabilmek için Başbakan Zida'yı serbest bırakacağını söylemişti.

Görüşmeler sürüyor

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Pingrenoma Zagre ile Diendere'nin, kan akmaması için uzlaşma görüşmelerine devam ettiği açıklandı.

Burkina Faso Ordusu'nun darbecilere yerel saatle saat 10.00'a kadar silahlarını bırakarak, başkentte bulunan Sangole Lamazana Askeri Kampı'na geçiş için süre tanıdığı ve Ouagadougou'nun etrafını saran orduya bağlı birliklerin bekleyişini sürdürdüğü kaydedildi.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu açıklamıştı. Geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 10 kişi ölmüş, 113 kişi de yaralanmıştı.

Haber Ara