Dolar

32,3693

Euro

34,9545

Altın

2.325,65

Bist

9.086,70

Bulgaristan seçimlerindeTürklere sandık engeli

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye'de kurulacak sandık sayısı 35'e düşürüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 15:23:17

Bulgaristan seçimlerindeTürklere sandık engeli

Bulgaristan'da 6 Kasım tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülkede son hazırlıklar hızlandı. 23 adayın yarışacağı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, ülkede yaşayan 1,5 milyon civarında Türk'ün etkileyeceği aşikar.

Bulgaristan çıkardığı seçim yasası ile, Türkiye'deki vatandaşlarının seçime katılmasını zorlaştırarak, sadece 35 sandık açılmasına izin verdi.

HÖH'ÜN ADAYI OREŞARSKİ

Adaylar ile ilgili Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH/DPS) milletvekilleri Mustafa Ahmet ve Ceyhan İbrahim ile Antonov Belediye Başkanı Taner Ali düzenledikleri bir toplantıda 'niye Plamen Oreşarski'yi' desteklediklerini anlattı.

Vekiller Oreşarski'nin demokrat kişiliği, Türklere yakınlığı, etnik unsurlara karşı objektifliği ve kamuya çalışan almada yaptıkları sebebiyle desteklenmesi gereken aday olduğunu söyledi.

HÖH/DPS'nin onursal başkanı Ahmet Doğan'ın bir Türk olarak en azından ilk turda Bulgaristan vatandaşları karşısında çıkarılmamas bulgaristan gündeminde ise hala tartışılıyor.

DOST'UN ADAYI TSAÇEVA

Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisinin Genel Başkan Yardımcıları Kırcaali Milletvekili Şaban Ali Ahmet'i ve Şumnu Milletvekili Aydoğan Ali ise iktidardaki Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin adayı Tsetska Tsaçeva'yı destekleme kararı aldıklarını açıkladı.

(GERB) Partisi Genel Başkanı ve aynı zamanda Bulgaristan Başbakanı Borisov, 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin aday gösterdiği Tsetska Tsaçeva için üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST ve HÖH partilerinin desteğine ihtiyacı bulunmadığını ifade etti.

Boyko Borisov, Türkleri Bulgaristan'da istemediğini sık sık dillendiren bir siyasetçi.

HÖH'ün Türklük için yaptıklarını yeterli görmedikleri için Dost Partisini kurduklarını ifade eden DOST partisi'nin, Türk düşmanı bir siyasetçi ve siyasi partinin adayını desteklemesi ise akıllara soru işaretleri getiriyor.

MİLLİYETÇİ ATAKA'DAN İTİRAZ

Hükümeti destekleyen aşırı milliyetçi Yurtsever Cephe ATAKA, dün ani bir şekilde Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ile görüştü ve 6 Kasım'da Türkiye'de açılacak 35 seçim sandığının yerlerinin değiştirilmesini talep etti.

ATAKA, konsolosluk ve elçilik dışındaki seçim sandıklarında hile ve sahtekarlık yapma olasılığının yüksek olacağını, kontrol eksikliğinden dolayı güvenli olmayacağını öne sürdü.

Türkiye'den Bulgar Cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullanmak üzere 8 binden fazla kişi başvurdu. Yurtseverler, bu kararın “milli menfaatleri savunmadığını ve sandıkların daha az olması” gerektiğini belirterek Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski'nin istifasını istedi.

Yurtsever Cephe Eşbaşkanı Valeri Simeonov “Bakan bize hak verdi. Örneğin İstanbul'da konsoloslukta bir sandık var, diğer altı seçim sandığı ise çarşı, kafe ve ders odalarında kurulmuş. Bu altı sandık da konsolosluğa getirilecek. Bu Merkez Seçim Komisyonu kararıyla olacak” dedi.

 

Haber Ara