Dolar

32,4809

Euro

34,7651

Altın

2.493,38

Bist

9.518,93

Bulgaristan'da halk sandık başında

Oy kullanımının ilk kez zorunlu olduğu Bulgaristan'da, kayıtlı 6 milyon 834 bin 278 seçmen, yurt içinde 12 bin 418, yurt dışında 71 ülkede 325 seçim merkezinde oy kullanabilecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-13 14:13:52

Bulgaristan'da halk sandık başında

AA'nın haberine göre; Bulgaristan'da halk, cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.

Oy kullanımının ilk kez zorunlu olduğu Bulgaristan'da, kayıtlı 6 milyon 834 bin 278 seçmen, yurt içinde 12 bin 418, yurt dışında 71 ülkede 325 seçim merkezinde oy kullanabilecek. Türkiye'de de 35 yerde sandık kuruldu.

Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisinin adayı eski Hava Kuvvetleri Komutanı Rumen Radev ilk turdaki oyların yüzde 25,44'ünü, iktidardaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin adayı Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ise oyların yüzde 21,96'sını alarak ikinci tura kalmıştı.

Merkez Seçim Komisyonu, seçim sürecinin normal başladığını ve yerel saatle 20.00'de sona ereceğini kaydetti. Seçmenler, iki adayın isminin yanı sıra “kimseyi desteklemiyorum” seçeneğini de işaretleyebiliyor.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, GERB'in adayı Tzetzka Tzaçeva'nın seçimi kazanmaması durumunda hükümetinin istifasını vereceğini açıklamıştı.

BULGARLAR SANDIK BAŞINDA

Öte yandan, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, Trakya'da Edirne, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi ile Büyükkarıştıran beldesi, Tekirdağ ve bağlı Kapaklı Ergene, Çorlu ilçelerindeki 9 sandıkta oy veriyor.

Edirne'de Bulgaristan Başkonsolosluğunda kurulan sandıkta vatandaşlar oy kullanmaya başladı.

Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) adayı eski hava kuetleri komutanı Rumen Radev ve Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisinin adayı Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva'nın yarıştığı seçimlerde en fazla oyu alan cumhurbaşkanı seçilecek.

Yalova'da yaşayan Bulgaristan vatandaşları, ülkelerindeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için sabahın erken saatlerinden itibaren oylarını kullandı.

Oy kullanma işlemi saat 19.00'da sona erecek.

BORİSOV: SEÇİMİ KAZANAMAZSAK...

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Sofya'da oy kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada, “Seçimi kazanmazsak kesin ve koşulsuz olarak istifa ediyorum. Bu parlamentoda bir daha iktidar ortağı olmam.” dedi.

Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin seçimi kaybetmesi durumunda ülke siyasetine "format atılması gerektiğini” kaydeden Borisov, “Vatandaşların öz savunma içgüdüsüne güveniyorum. Bugün onlar ülkede istikrar olmasını isteyip istemediklerini gösterecekler.” diye konuştu.

Borisov açıklamasında, Türkiye'den gelebilecek sığınmacı akınına da değinerek "Yürüttüğümüz politika sayesinde ülkemizde son derece az sayıda sığınmacı var. Kolera, veba ve egzama ile ilgili duyumlar ise görüldüğü üzere asılsız çıktı.” ifadelerini kullandı.

Görev süresi 22 Ocak'ta sona erecek Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de Sofya'da oy kullandıktan sonra, hükümetin istifası durumunda anayasa gereği üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

 

Haber Ara