Dolar

32,5688

Euro

34,8818

Altın

2.430,92

Bist

9.645,02

Bulgaristan'da GDAÜ toplantısı (2)

Bulgaristan'da GDAÜ toplantısı (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 20:48:28

Bulgaristan'da GDAÜ toplantısı (2)
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Balkan ülkeleri arasında zaman zaman sorunlar, sıkıntılar yaşanabiliyor ancak bu ülkelerin Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki iş birliği son derece önem arz ediyor." dedi.

Bulgaristan'da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci'nin (GDAÜ) kuruluşunun 20. yıl dönümü dolayısıyla Sofya'da Techno Park Fuar Merkezi'nde düzenlenen Liderler Zirvesi'ne katılan Bakan Elvan, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve diğer üst düzey yetkililer ile görüştü.

Temaslarını AA'ya değerlendiren Elvan, Türkiye'nin, GDAÜ'nün kurucu ülkeleri arasında yer aldığına işaret ederek, "Balkan ülkeleri arasında iş birliğinin geliştirilmesi son derece önemli. Balkan ülkeleri arasında zaman zaman sorunlar, sıkıntılar yaşanabiliyor ancak bu ülkelerin Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki iş birliği son derece önem arz ediyor." ifadesini kullandı.

GDAÜ'ye üye 13 ülkeden 5'inin aynı zamanda AB üyesi olduğuna dikkati çeken Bakan Elvan, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak, bu ülkelerin tamamının AB'nin şemsiyesi altında ve NATO şemsiyesi altında yer almasını arz ediyoruz ve bunları destekliyoruz. Balkan ülkeleri arasında şu anda ulaşım altyapısı çok gelişmiş değil. Dolayısıyla ulaşım altyapısının güçlendirilmesi son derece önemli. Balkan ülkeleri arasında ulaşım altyapısının güçlendirilmesi demek bir anlamda Türkiye ile olan bağlantıların güçlendirilmesi anlamına geliyor. Bizim açımızdan son derece önem arz ediyor. Özellikle AB, Balkan ülkelerindeki altyapı projelerine çok büyük destek veriyor. Diğer önemli husus olan enerji alt yapısına yönelik de çok ciddi çalışmalar var. Bugün burada bunlara da değinildi."

Enerji altyapısının güçlendirilmesinin de özellikle arz güvenliğinin sağlanması açısından son derece önem taşıdığını vurgulayan Elvan, "Biz de bu konuda farklı bir düşünce içerisinde değiliz. Türkiye ile Avrupa arasındaki bu bağlantıların daha da güçlendirilmesi, alt yapısının daha da zenginleştirilmesi ve alternatif arz alanlarının sağlanması son derece önemli. Bu noktada da aşağı yukarı tüm ülkeler aynı düşünce içerisinde hareket ediyorlar." diye konuştu.

Bakan Elvan, Türkiye ile AB arasında yapılan görüşmelerin ve atılan adımların son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Bu noktada tabii bu kaygıların ötesinde Türkiye'nin AB ile yapmış olduğu girişimler de burada takdirle karşılandı." dedi.

Haber Ara