Dolar

32,3464

Euro

35,1083

Altın

2.302,87

Bist

9.079,97

Bulgaristan'da başkanlık seçimleri ve 'eksen kayması'

Bulgaristan'da Pazar günü yapılan başkanlık seçimini, Kremlin'e yakın eski general Rumen Radev'in kazanması ile ülkede bir eksen kayması yaşanacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-11 16:02:29

Bulgaristan'da başkanlık seçimleri ve 'eksen kayması'

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Bulgaristan'ın AB'ye üye olmasının üzerinden yaklaşık on sene geçti ancak Bulgar halkı yaşadığı sorunların Brüksel'in öncelikler listesinden geriye atıldığını düşünüyor.

BULGARLAR YÜZÜNÜ RUSYA'YA DÖNÜYOR

Brüksel'in yaklaşımı karşısında hayal kırıklığına uğrayan Bulgarlar, yüzünü Rusya'ya dönüyor.

Bu eğilim, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin birinci turunu önde tamamlayan, Kremlin'e yakın duruşu ile bilinen eski general Rumen Radev'in başkan seçilmesinin muhtemel görünmesiyle daha da kuvvetlendi.

RADEV VE RUSYA

Hava kuvvetlerinden istifa eden Radev, bağımsız olarak Sosyalist Parti'yi destekledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı ilhakına müsamaha ile yaklaşan Radev, Batı tarafından Moskova'ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını destekledi.

Pazar günü yapılan seçimlerin birinci turundan galip çıkan Radev, BTV televizyonuna yaptığı açıklamada "Kırım'da elbette uluslararası hukukun çiğnendiği durumlar vardır. Ancak işin aslı şu anda Kırım semalarında Rusya bayrağı dalgalanıyor. Ne yapmalıyız? Gözümüzü mü kapatalım?" dedi.

"BULGARİSTAN, AB İLE TERS DÜŞER"

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, Radev'in başkan seçilmesi durumunda ülkenin AB ile ters düşeceğini çünkü onun Kırım meselesinde Rusya'dan taraf olduğunu söyledi.

Mitov "Eğer Sayın Radev bu duruşunu devlet başkanlarının olduğu bir toplantıda dile getirirse, sizi temin ederim sonucu Bulgaristan'ın tam anlamıyla yalnız bırakılması olur" dedi.

Haber Ara