Dolar

32,5162

Euro

34,7877

Altın

2.421,27

Bist

9.747,45

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev Ukrayna'da

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev Ukrayna'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 17:09:26

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev Ukrayna'da
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkesinin Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar ile Kırım'da yapılan sözde referandumları, onun sonuçlarını ve Kırım'ın yasa dışı ilhakını hiç bir zaman tanımayacağını belirtti.

Rosen Plevneliev, resmi ziyaret çerçevesinde geldiği Ukrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Görüşme sırasında, iki ülke ilişkileri yanı sıra, ülkenin doğusundaki durum ve enerji alanındaki işbirliğine yönelik konular ele alındı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Plevneliev, ülkesinin Kırım'ı Ukrayna'nın bir parçası olarak gördüğünü, "Bulgaristan, Kırım'da yapılan sözde referandumları ve onun sonuçlarını Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadı ve hiç bir zaman tanımayacaktır" diyerek, "Kırım, Ukrayna'dır, Ukrayna ise Avrupa'dır" dedi.

Plevneliev, doğudaki sorunun çözümünün Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesinden geçtiğini ifade ederken, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi ile bağlantılı olduğunu kaydetti. Plevneliev, ülkesinin bu yaptırımları desteklediğini kaydederken, bu çerçevede Bulgaristan'ın Ukrayna'yı desteklemek için de çaba göstereceğini dile getirdi.

Ukrayna'nın Avrupa yolundaki çabalarını da desteklediklerini kaydeden Plevneliev, "Hiç kimsenin, hele Avrupa'da güçle sınırları ihlal etmeye ve diğer ülkenin topraklarını işgal etmeye hakkı yoktur" diye konuştu.

Konuk Cumhurbaşkanı Plevneliev ayrıca, Ukrayna'nın Bulgaristan'ın ve Avrupa'nın enerji güvenliğinin güvencesi olan kilit bir partner olduğunu ifade ederken, bundan dolayı doğalgaz güzergahlarının çeşitlendirilmesi üzerinde çalıştıklarını ve doğalgazın her hangi bir alet değil, bir ürün olması için çaba gösterdiklerini vurguladı.

- Petro Poroşenko

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da, Naftogaz şirketi ile Rus Gazprom şirketi arasında Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden transitine ilişkin anlaşmanın 2019 yılından sonra da devam edeceğine inandığını kaydederek, buna başka bir alternatifin bulunmadığını dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin enerji güvenliğinin önemini vurgulayan Poroşenko, "Ukrayna'yı baypas ederek oluşturulacak her türlü proje, Avrupa için doğalgazı daha pahalı hale getirecektir. Biz, bunu yapmayacağız. Ukrayna, uzun vadede, piyasa ilkeleri ve fiyatları çerçevesinde, Avrupa Birliği'nin enerji güvenliğinin temin edilmesinden yana" ifadesini kullandı.

"Doğalgazın siyasete alet edilmemesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor" diye konuşan Poroşenko, bu çerçevede ülkesinin piyasa fiyatlarına geri dönülmesi için elinden geleni yaptığını kaydetti.

Haber Ara