Dolar

32,3602

Euro

34,9541

Altın

2.325,31

Bist

9.079,97

Bulgaristan Başbakanı Borissov, Rusya'nın casusluk faaliyetlerine son vermesini istedi

Bulgaristan savcılarının altı kişiyi Moskova adına casusluk yapmakla suçladıktan bir gün sonra Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov Rusya'ya yönelik açıklamasında, ülkesinde casusluk faaliyetine son verilmesi çağrısında bulundu.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-21 16:31:41

Bulgaristan Başbakanı Borissov, Rusya'nın casusluk faaliyetlerine son vermesini istedi

Bulgar savcılık makamları Cuma günü yaptığı açıklamada, aralarında eski ve muvazzaf askeri istihbarat görevlilerinin de yer aldığı iddia edilen casusluk çetesi üyelerinin Bulgaristan, NATO ve AB hakkındaki gizli bilgileri Sofya'daki Rus büyükelçiliğindeki bir yetkiliye aktardıklarını iddia ettiler.

‘Rus diplomatları ‘istenmeyen adam' ilan edebiliriz'

Bulgaristan, son 18 ayda, aralarında askeri ataşenin de bulunduğu altı Rus diplomatını casusluk şüphesi üzerine sınır dışı etti. Bu durum NATO ile AB üyesi Bulgaristan ile Moskova arasındaki yakın diplomatik ilişkileri gerdi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Silistra kentine yaptığı gezi sırasında konuşan Borissov “Bir kez daha Rus diplomatlarını ‘istenmeyen adam' ilan etmek gerekebilir. Ve dünkü operasyonla ilgili olarak, Bulgaristan'daki casusluğu durdurmak için üstlerine tekrar sesleniyorum; dostluk dostluktur, bunu her zaman gösterdik" dedi.

‘Rusya şaytanlaştırılıyor'

Bulgaristan, Komünist dönemde Sovyetler Birliği'nin en yakın müttefiklerinden biriydi. Ülkenin en büyük enerji ortağı olan Rusya ile yakın kültürel, tarihi ve ekonomik bağları sürüyor.

Sofya'daki Rus büyükelçiliği Cuma günü yaptığı açıklamada, olaya karıştığı yönündeki suçlamaların mahkeme kararına kadar durdurulması gerektiğini söyleyerek açılan soruşturmayı, Rusya'yı "bir kez daha şeytanlaştırma" girişimi olarak nitelendirdi.

İngiltere dışişlerinden açıklama

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve komşu ülke Kuzey Makedonya, topraklarındaki “kötü niyetli faaliyetlere” karşı Bulgaristan'ın yanında olduklarını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bulgaristan'ın iddia edilen bir casus çetesini ifşa etme ve Rusya'nın topraklarındaki düşmanca eylemleri nedeniyle mücadele etme çabalarını tam olarak destekliyoruz." ifadesini kullandı.

AB ve NATO üyesi olan Bulgaristan, daha önce de casusluk yaptıkları şüphesi ile altı Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Moskova ise söz konusu suçlamaları reddediyor ve suçlamaların iki ülke arasındaki diyaloğu tahrip etmek ve Rusya'yı şeytanlaştırmak adına yöneltildiğini belirtiyor.

Reuters

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara