Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Bülent Tüfenkci: 'Kırtasiye ürünlerinden 666 tanesinin güvensiz olduğu tespit edildi'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, '2017 yılında 43 bin 251 adet kırtasiye ürünü denetlenmiş vaziyette. Bunlardan sadece 666 tanesinin güvensiz olduğu tespit edildi' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-12 15:21:04

Bülent Tüfenkci: 'Kırtasiye ürünlerinden 666 tanesinin güvensiz olduğu tespit edildi'


Okulların açılmasına çok az bir süre kala kırtasiye esnafını ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Bakanlığımızın sezon başlamadan önce kırtasiye ürünlerine ve çocuklarımızın kullandıkları oyuncaklara yönelik denetimleri artırdığını biliyoruz. Bu anlamda hem sezon açılışında kırtasiye ürünleri satan esnaflarımıza ve bu işi meslek edinen arkadaşlarımıza hayırlı olsun demek ve aynı zamanda güvenli ürünlerin satılıp satılmadığı noktasındaki denetimlerimizi yerinde görmek üzere arkadaşlarımızla beraber kırtasiye ürünleri satan arkadaşlarımıza ziyaret gerçekleştirdik. Baktığımız zaman 2011 yılından itibaren Bakanlığımız tarafından kırtasiye ürünlerindeki kimyasalların sağlığa zararlı olup olmadığı ve standartları yönünden denetimler başladığında, 2011 yılında kırtasiye ürünlerindeki güvensizlik oranı yüzde 53 idi. Bugün artan bu denetimler neticesinde 2017 yılında bu oran yüzde 1.5'e düşmüştür. Baktığımız zaman 2017 yılında 43 bin 251 adet kırtasiye ürün denetlenmiş vaziyette. Bunlardan sadece 666 tanesinin güvensiz olduğu, standartlara aykırı ürün olduğu belirlenmiştir. Netice itibari ile yüzde 98 ürünümüz güvenli şekilde satılmaktadır. Tüketicilerimiz de gönül rahatlığıyla bu ürünleri tüketebilir" diye konuştu.

"10 BİNİN ÜZERİNDE ÜRÜN LABORATUVAR ANALİZİNDE"

"Şu anda 10 binin üzerinde ürün laboratuvar analizine alındı, sonuçları eylül ayı içerisinde çıkacak" diyen Bakan Tüfenkci, "Biz bu ürünlere önem veriyoruz çünkü bu ürünleri küçük çocuklarımızdan üniversite öğrencimize birçok kişi kullanıyor. Bu ürünler sağlığımız için birebir önemli. İşin ticari boyutu elbetteki önemli ve biz istiyoruz ki ticari boyutunda kurallarına uygun ve güvenli şekilde sağlık açısından da tüketici haklarına da uygun olsun. Özellikle yapmış olduğumuz ithalat aşamasında gerek iris vasıtasıyla risk esaslı denetimler neticesinde yapmış olduğumuz ürünlerdeki denetimlerde gerekse tüketici perakende noktalarında yapmış olduğumuz ve üretim yerlerinde yapmış olduğumuz denetimler sonucunca bu oranları bayağı aşağıya çektik. Amacımız bu oranları, güvensizlik oranlarını yüzde 1'lerin altına çekmek. Bugünkü ziyarette almış olduğumuz tedbirler sayesinde yerli üretimin artığını gördük. Çoğu yerde bu oran yüzde 60 bandına yaklaşmış durumunda. Defterde tamamen yerli oranlara geçtiğimizi görüyoruz. Biz bu alanda yerli üreticileri desteklemek istiyoruz. Tüketicilerin aldıkları ürünlerin markalı ve ambalajlı olmasına önem vermelerini öneriyoruz. Özellikle oyuncakla birlikte kırtasiye ürünleri bulunduran yerlerde c belgesi ve n71'e dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle mesleği kırtasiye olan yerlerden alış veriş yapmalarını öneriyoruz" açıklamalarında bulundu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tüfenkci zararlı ürünlerle ilgili, "Tespit edilen zararlı ürün toplatılıyor, o ürünün güvensiz olduğunu kamuoyuna uygun mecralarda ilan ediliyor. Bu noktada 3 bin lira ile 40 bin lira arasında para cezaları ile karşı karşıya kalıyor. Tekstil malzemelerinde de sağlığa aykırı kimyasallar kullanılabiliyor. Oyuncakla beraber satılan kırtasiye ürünleri de zararlı olabiliyor. Türkiye olarak biz bu konuda ciddi anlamda mesafe kat ettik. Müşterilerimizin bir şikayeti varsa 'Alo 175' şikayet hattımız var. Onun dışında e-Devlet portalından ve Bakanlığımızın internet sitelerinden bizlere ulaşabilirler" şeklinde konuştu.

Tüfenkci, ziyaret sonunda arabasına bineceği sırada gördüğü bir seyyar domates satıcısıyla bir süre sohbet etti.

Haber Ara