Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Buenos Aires’te Gezilecek 14 Yer

Güney ABD’nın incisi, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’i merak edenler böyle buyursunlar! Sizin için harika bir Buenos Aires gezilecek yerler listesi hazırladım!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-14 10:36:45

Buenos Aires’te Gezilecek 14 Yer

Güney ABD'yi ne kadar övsem azdır, çok severim dünya tatlısı bir memleket. Üstelik Euro'ya karşı birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan şimdilerde, Güney ABD'da tatil yapmak, ekonomik tatiller arasına girebiliyor. Ama Güney ABD'da öyle bir yer var ki, dillere destan güzelliği ve tarihiyle bambaşka bir başlığı hak ediyor: Buenos Aires. Ben de sizler için bu güzel memleketin gezilecek yerlerini yazayım dedim. Buyursunlar Buenos Aires gezilecek noktalar yazıma!

1- Şehir Katedrali

16. Yüzyıl'da inşasına başlanan bu katedral, ancak 1791'de son haline ulaşabiliyor. Ancak bu kadar sürede yapılabilirdi zaten, dedirtiyor görünce. Kendisinde neo-rönesans ve neo-barok mimarisinin izlerini görebilirsiniz. Burada hemde önemli bir mezardabulunuyor: İspanya'ya karşı verilen bağımsızlık savaşında lider olan General Jose de San Martin'in mezarı.

2- Recoleta Mezarlığı

Niye sizi mezarlara gönderiyorum? Burası Buenos Aires tarihi için oldukça önemli ve tarihi bir yer. 1822'de inşa edilmiş ve mezarlar mezar değil, adeta sanat eseri! Mezarları süsleyen heykeller ve zaten mezarların kendilerinin ev gibi olması görülmeye değer. Aynı zamanda Eva Peron gibi, tarih boyunca önemli olan isimlerin mezarları da burda.

3- San Telmo

San Telmo, Buenos Aires'İn en eski mahallesi olması ile biliniyor. 17. Yüzyıl'da kurulmuş ve tarihi dokusunu çok güzel korunarak günümüze kadar gelmiş. Arnavut kaldırımlarıyla beraber nostalji tutkunları için vazgeçilmez bir durak. Buenos Aires hakkında bilgi dilerseniz de sizi buraya alayım, çünkü Ulusal Tarih Müzesi de bu sokakta bulunmakta. Bir vakitler burda duvar ustaları ve liman işçileri yaşıyormuş.

4- Palermo Gül Bahçesi

Mükemmel güzellikte bir bahçe! Kendisi Palermo'da, 3 Şubat Parkı'nın içerisinde bulunmakta ve18.000 adet gülü bünyesinde barındırıyor. Dile kolay! Fransız mimar Charles Thays tarafından tasarlanmış. Ayrıca burda Arjantin edebiyatının en ünlü 26 isminin büstünü de bulacaksınız.

rosedal

5- Floralis Generica

Floralis Generica aslında bir dev bir günebakan heykeli. Heykel dediğime bakmayın, hemde hareket ediyor! Güneşi takip ediyor ve güneşe göre yapraklarını kapatıp açıyor. 2002 senesinde çelik ve alüminyum kullanılarak oluşturulmuş. Güzel Sanatlar Müzesi'nin hemen yanındaki çok büyük bir parkın içinde yer alan bu heykelin mimarına göre, heykel, her günün yeni bir umut olarak doğmasını temsil ediyor.

6- Casa Rosada

Çok sorulur: Casa Rosada nedir, diye. Hemen söyleyeyim: Pembe ev demek. Burası Arjantin'in yönetildiği saray esasında. Yani beyaz Saray gibiama pembesi. 1898 senesinde inşası tamamlanmıştır ve o vakitler şehrin önemli yapıtlarından biri haline gelmiştir. Arjantin tarihinde önemli bir yeri olan ve iyisiyle kötüsüyle bir toplumsal yönetim şekli geliştirmiş olan Juan Peron ve Eva Peron'un ünlü konuşmalarını yapmış oldukları yer işte burasıdır.

7- Mayıs Meydanı

Burası Buenos Aires'in en meşhur ve önemli yerlerinden bir tanesine geldik. Buenos Aires ne demek diye sorarsanız, size burayı göstereceklerdir. 1811 senesinde, bağımsızlığın ilk yıl dönümü adına inşa edilmiş. Casa Rosada Mayıs Meydanı'nda bulunuyor. Zaten meydanın kendisi de şehrin merkezi olarak anılıyor. Yıl içerisinde meydanda pek çok gösteri de düzenleniyor. Şanslıysanız belki birine denk gelebilirsiniz!

8- Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi

Bu müze bir hayli geniş. İçeriye bir defa girmekle kalmayabilirsiniz, zira 12.000 tane eser barındırmakta. Sadece Arjantin'in değil, hemde Güney ABD'nın da en önemli eserlerinden. Casa Rosada gibi, müzenin duvarları da pembe tasarlanmış. İçeride çoğu zaman 20. Yüzyıl'ın eserleri olmasına karşın, Rembrant, Barrias ve Rodin gibi isimlerin eserlerini bulmak da mümkün.

9- 9 Temmuz Bulvarı

Şehrin ortasında bulunan kocaman, oldukça geniş bir bulvardır. Burası tam 16 şeritli bir yol! Zaten dünyanın en geniş bulvarı olmakla birlikte adını Arjantin'in bağımsız ilan edildiği günden alıyor. Kentin 400. Yıldönümü için, mimar Alberto Prebisch'in tasarımlarıyla inşa edilmiş. Yolun tam ortasında bir de büyük dikili bir taş bulunuyor. Bir de unutmadan: Buenos Aires alışveriş denilince, hemen aklınıza bu bulvar gelsin! Mutlaka görün derim.

10- El Caminito

Burası harika bir cadde! El Caminito İspanyolca'da kısa yürüyüş manasına gelir. Rengarenk evlerle doludur ve gözü gönlü açar. Cadde, 1950'lere kadar kullanılmıyordu. Bu tarih boyunca birkaç sakin birleşerek caddeyi yeniledi. Burada pek çok Arjantinli sanatçının duvar fotoğraflarını da görebilirsiniz. Tam bir açıkhava müzesidir.

11- Teatro Cadon Opera Binası

Hemen söyleyeyim burası öyle sıradan bir opera binası değil. 1857'de açılmıştır ve dünyanın en iyi opera binaları arasından kabul edilir. Eğer güzel bir aktivite istiyorsanız, yolunuzu buraya düşürebilirsiniz. Zira burda pek tatlı operalar, klasik müzik konserleri ve bale gösterileri yapılmaktadır. Buenos Aires'te ne yapılır, diye soranlara duyurulur!

12- Eski Meclis Binası

Burası Arjantin tarihi içinde önemli bir binadır. 17. Yüzyıl'da inşa edilmiştir ancak günümüzdeki haline 19. Yüzyıl'da türlü türlü serüvenlerden geçerek ulaşmıştır. Barok tarzında inşa edilmiştir ve en güzel örneklerinden bir tanesidir. Kent meclisinin oturumlarının düzenlenmesi amacıyla inşa edilmiştir. Günümüzde18. Yüzyıl sanat eserleri sergilenmektedir. Hem tarih, hem sanat, hem de mimarlıksevenlere duyurulur!

13- La Boca

Burası, El Caminito ile beraber kentin en renkli yerleşim yerlerinden birisidir. Rangerenk boyanmış evleriyle ünlüdür. 19. Yüzyıl'da gelen İtalyanlar tarafından kurulmuştur. Evler, imkansızlıklar yüzünden gemi sacından inşa edilmiştir. Ama renkleriyle ve görünüşleriyle bir hayli davetkarlar. Eğer gezmek ya da eğlenmek dilerseniz, burada bulunan tavernalara ya da tango kulüplerine göz atabilirsiniz.

14- Eva Peron Müzesi

Eva Peron adını o kadar andık, müzesini de yazıma eklemesem olmazdı! Bu müze, Peronist Hareket'in liderinin 50. Yıl dönümü dolayısı ile 2002 senesinde açılmış. Müzede Eva Peron'un kişisel eşyaları, resimleri sergilenmektedir. Kendileri Palermo'daki Lafinur Caddesi'nde bulunmaktadır.

Sevgili Timetürk okuyucuları Buenos Aires gez gez bitmez! Yazımı okuyan herkes inşallah bir gün gidebilir, Şimdiden iyi tatiller!

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

Haber Ara