Dolar

32,3668

Euro

34,9408

Altın

2.325,85

Bist

9.123,44

Budist rahipler de cinsel istismara karışmış

Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama Budist rahiplerin cinsel istismar yaptıklarını bildiğini kabul etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-17 10:15:56

Budist rahipler de cinsel istismara karışmış

Timetürk Çeviri

Lama 1990'lardan bu yana Budist öğretmenlerin onun takipçisi olan insanları istismar ettiğini bildiğini dile getirdi. Hollanda Halk Televizyonu'na konuşan ruhani önder ortaya atılan iddiaların da “yeni şeyler” olmadığını belirterek, "Zaten bunların biliyordum, yeni şeyler değil” dedi.

14. Tibetli lider konuya ilişkin bu kabulünü Hollanda'ya gerçekleştirdiği dört günlük turda açıkladı. Himachal Pradesh eyaleti Dharamshala şehrinde Budist öğretmenlere hitap ettiğini aktararak, “25 yıl önce birileri cinsel istismar iddialarıyla ilgili bir sorundan bahsetti” dedi.

DALAİ LAMA: CİNSEL İSTİSMAR YAPANLAR BUDANIN ÖĞRETİLERİNİ UMURSAMIYOR

83 yaşındaki Lama Hindistan'ın Hindistan'ın Himachal Pradesh eyaletinin Dharamshala şehrinde sürgünde yaşıyor. Nobel Barış Ödülü sahibi olan Lama, cinsel istismarda bulunan insanların “Buda'nın öğretilerini dikkate almadığını, her şeyin kamusal alana yayıldığını ve insanların bu utançla ilgileneceklerini” belirtti.

Öte yandan Tibetli ruhani liderlerin Kasım'da Dharamshala'da buluşacakları aktarıldı. Lama ise "O zaman bunu konuşmaları gerekti. Sanırım dini liderlerin daha çok konuya eğilmeleri gerek” diye ekledi.

MAĞDURLARLA BULUŞTU

Dalai Lama aynı zamanda Budist öğretenler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia edenlerle de Hollanda'da biraraya geldi. 12 kişinin yazılı beyanını temsilen Dalai Lama ile görüşen dört kişi dini lidere Tibetli Budist rahiplerin kendilerini fiziksel ya da psikolojik istismara maruz bıraktıklarını belirttiler. İstismar mağdurları dilekçelerinde, "Budizm adı altında tacize uğrayana kadar açık fikirli ve samimi olan Budizme dönmüştük” dediler.

Tibetli dini liderin Aavrupa'daki temsilcilerinden biri olan Tseten Samdup Chhoekyapa, Dalai Lama'nın “sürekli olarak bu sorumsuz ve etik olmayan davranışları kınadığını” ifade etti.

DALAİ LAMA'NIN ÇELİŞKİLİ İFADELERİ

Nobel ödüllü dini lider dünyada milyonlarca Budist tarafından takip ediliyor. Ancak kendisi ilk defa çelişikili ifadeler vermiyor. Lama, “Avrupa Avrupalılara aittir” diyerek mültecilerin kendi ülkelerine dönmesini salık vererek son zamanlardaki açıklamalarıyla tepkiye neden olmuştu. 2016 yılında Alman gazetesi Frankfurter'e konuşan lider, “Avrupa'da çok fazla mülteci olduğunu ve Avrupa'nın örneğin Almanya'nın bir Arap ülkesi olamayacağını” da ifade etmişti. Dalai Lama 1959 yılında Tibet'te başarıya ulaşamayan bir ayaklanmanın ardından yıllar sonra 2011 yılında politikadan emekli oldu. Çin'in Tibet bölgesinde büyük çaplı bir özerklik arayışını ise sürdürüyor. Çin ise Tibet'i kendi topraklarının dahili bir parçası olarak görüyor.

CIA'DEN HER YIL DOLAR YARDIMI ALIYORDU

Sürgündeki lider Himalaya bölgesinde bağımsız bir devlet kurmak için şiddet kullanımını desteklemekle suçlanıyor. Amerika'nın yardımıyla Çin'e tuzak kurmakla suçlanan Lama'nın 1950'nin sonlarından 1974'e kadar her yıl CIA'den 180 bin dolar para yardımı aldığı biliniyor.

Kaynak: Presstv.com

Haber Ara