Dolar

32,5331

Euro

34,7167

Altın

2.487,86

Bist

9.524,59

Bu yıl otomobil fiyatları düşer mi?

Pandemi sürecinde oto fabrikaları kapanma noktasına kadar geldi. Yeni yılla birlikte beklentiler arttı. Sıfır ve ikinci elde fiyatların ne olacağı merak konusu

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-14 21:58:49

Bu yıl otomobil fiyatları düşer mi?

Geçen yıl, otomobile artan taleple ikinci el otomobillerin sıfır değerinden bile pahalıya satıldığı durumlarla karşı karşıya kaldık.Ancak sıfır araçların piyasaya girmesiyle ivme tersine döndü. İkinci el piyasasında fiyatlar düşerken, galericiler araç almanın tam zamanı olduğu yönünde görüş bildirdi.Sıfır araçların ülkeye girmesiyle birlikte araç fiyatlar da normal değerine gerileyecek görünüyor.

Şubat sonu-mart başı dönemi

İkinci el oto pazarını fiyat ve satış hacmi anlamında etkileyecek etkenlerden en önemlisi markaların içerisinde bulunduğumuz süreçte satmayı planladıkları yeni araçlar ve bu araçlar için belirleyecekleri fiyatlama olacak. Sektörde yılın birinci çeyreğinde markaların yeni araç üretim ve tedarikini bu ayın sonu ile mart ayının başında sağlayacak olmaları önem arz ediyor.

Ekonomik canlılık tetikleyebilir

Yılın ilk çeyreğinde salgının kontrol altına alınması, ekonomik anlamda bir toparlanma sürecine girilmesi, ekonomik aktivitelerin canlanması, bireysel ve kurumsal taleplerin buna bağlı artması ikinci el satışlarının en az geçen yıl seviyelerinde beldi biraz üstünde dahi gerçekleşebileceğini hatırlatan sektör temsilcileri,ikinci el araç fiyatlarında da pazara yeni sunulacak araç fiyatlarına bağlı olarak, çok hareketli olmamakla birlikte kademeli yükselecek bir fiyat yapısı beklendiğine dikkati çekti.

Vakaların seyrinin etkisi

Türkiye'de aşılama sürecine geçilmesi de sektör için önemli. Vakaların düşüşü ve buna paralel hızla kısıtlamaların kaldırılması yine ikinci el araçlara olan talebin ani şekilde artmasına ve aynı şekilde fiyatların da radikal biçimde yükselmesine sebep olabileceği görüşü de dillendiriliyor.

Fiyatlara temkinli yaklaşılıyor

"2021 yılının ilk günlerindeki verilere bakıldığında satışlarda henüz bir artış veya ivmelenme olmadı. Son iki aydaki durgunluk sonrası satışların benzer seviyelerde devam ettiğine şahit olduk" diyen sektör temsilcileri şunlara vurgu yaptı:
“Ekonomideki gelişmeler, özellikle Türk Lirası'nın değer kazanmayı sürdürmesi fiyatlardaki geri çekilmenin devam edebileceğini gösteriyor. Rakamlar belli seviyeleri gördüğü için, satıcı ve alıcılar düşmeye başlayan yeni fiyatlara ister istemez temkinli yaklaşıyor"

Fazla düşüş beklenmemeli

Sektör temsilcileri şu ortak görüşe sahip:
"İkinci el otomobil fiyatları fazla değişmez.2021'in ilk yarısına kadar ikinci el piyasasındaki yüksek fiyatlar devam edecek görünüyor.Yeni üretimlerde ürün girdi maliyetlerinde oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek seyreden döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme olasılığının şimdilik olmaması fiyatların bir daha eski seviyelerinde seyretmesine imkan vermeyecek"

 

Haber Ara