Dolar

32,5059

Euro

34,9169

Altın

2.447,53

Bist

9.711,72

'Bu sorun Obama döneminde çözülmez'

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro, 'İsrail-Filistin sorunu için iki devletli çözümün Obama döneminde gerçekleşmesi mümkün değil' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 17:46:01

'Bu sorun Obama döneminde çözülmez'

İsrail radyosuna konuşan Shapiro, sorunun ortadan kalkması için "iki devletli çözümü" desteklediklerini ancak bunun ABD Başkanı Barack Obama'nın kalan başkanlık süresi içerisinde hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

"Biz inanıyoruz ama Obama döneminde mümkün değil"

Shapiro,"Biz 'iki devletli çözüme' inanıyoruz ancak maalesef Obama'nın (Beyaz Saray'da) kalan süresi içerisinde buna ulaşmak mümkün değil. Bununla birlikte biz bu çözümü destekliyor ve bunun hayata geçirilmesi için gereken adımlar üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail basınında çıkan haberlerde, Obama'nın "iki devletli çözümden umudunu kestiği gibi, İsrail ve Filistin tarafını yeniden müzakere masasına oturtmasının da kolay gözükmediği" yorumlarına yer verildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, resmi temaslarda bulunmak üzere dün ABD'ye gitmişti. Bu kapsamda Netanyahu'nun bugün Obama ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İsrail-Filistin sorununda "iki devletli çözüm" olarak bilinen formül, 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınması anlamına geliyor. Bunun önündeki en önemli engel ise İsrail'in daha önceki anlaşmalarda verdiği sözlerin aksine Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim yerlerini sürekli arttırması gösteriliyor.

Netanyahu'nun "İki devletli çözüm" açmazı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mart ayında yapılan seçim kampanyasında "bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini" vadetmiş ancak uluslararası toplumdan gelen tepkiler üzerine seçim sonrası söylemini yumuşatmıştı.

"Ben tek devletli bir çözüm istemiyorum. Sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm istiyorum. Ancak koşullar değişmeli" diyen Netanyahu, "Altı yıl önce Bar Ilan Üniversitesi'nde yaptığım konuşmada, silahsızlandırılmış ve İsrail'i Yahudi devleti olarak tanıyan bir Filistin devleti kurulması çağrısı yapmıştım. Politikamı değiştirmedim" ifadelerini kullanmıştı.

Filistin tarafı ise Netanyahu liderliğinde kurulan yeni hükümetin, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yeri inşalarına devam etmesinin "iki devletli" çözümü zorlaştırdığını belirtiyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Kurulu Üyesi Hanan Aşravi, haziran ayında İsrail hükümetinin Doğu Kudüs'te yeni Yahudi yerleşim yerleri inşası kararı almasının ardından, "İsrail, uluslararası kanunlarla çelişen projelerini dikte ettiriyor. Bu şekilde, iki devletli çözüm formülünü de çıkmaza sokuyor" ifadesini kullanmıştı.

Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat da "iki devletli çözüm için" Netanyahu'nun "bunu desteklediği iddialarına değil, eylemlerine" ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

Filistin yönetimi, İsrail'le müzakere masasına oturmak için, Yahudi yerleşim birimi inşasının durdurulması, Filistinli esirlerin serbest bırakılması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınması şartlarını öne sürüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mayıs ayının sonunda Doğu Kudüs'te bin 100 yeni Yahudi yerleşim birimi inşa etme kararını onaylamıştı.

Uluslararası topluma göre Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Haber Ara