Dolar

32,5266

Euro

34,9114

Altın

2.425,12

Bist

9.722,09

Brezilya Temsilciler Meclisi'ne yeni başkan

Brezilya'da geçici olarak görevinden alınan Eduardo Cunha'nın 8 Temmuz'da istifa etmesinin ardından boşalan Temsilciler Meclisi Başkanlığına Rodrigo Maia seçildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-15 18:00:46

Brezilya Temsilciler Meclisi'ne yeni başkan

Dünya Bülteni'nin aktardığına göre Muhafazakar milletvekili Rodrigo Maia, geçici Devlet Başkanı Michel Temer'e yakınlığıyla bilinen Rogerio Rosso ile yarıştığı seçimde, 170'e karşı 285 oyla Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı oldu. Maia, Meclis Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmasında, geçici devlet başkanının "rağbet görmeyen" şeklinde tanımladığı "önlemlerin" meclisten geçmesine yardım olacağını söyledi. Maia, "Acil olan şeyleri oylamak için buradayız. Bazıları kısa vadede rağbet görmeyebilir ancak Brezilya, bu önlemlerle beş yıl içinde daha iyi hale gelebilir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Eduardo Cunha, Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevini devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk soruşturmasını saklamak için kullandığı gerekçesiyle 5 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmıştı. Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve Cunha'yı görevden alınması için kendisine komplo kurmakla suçlamıştı.
Cunha'nın görevden alınmasının ardından Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin geçici başkanı Waldir Maranhao olmuştu.

Brezilya Kongresi'nin üst kanadı Senato'da 12 Mayıs'ta yapılan oylamada Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanması kabul edilmişti. Rousseff, 6 aylık yargılama süreci boyunca görevden alınmış, yerine yardımcısı Temer getirilmişti.

Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçime kadar yürütecek. Temer'in adı da devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

Dilma Rousseff, aynı zamanda 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Rousseff'in yargılanma sürecinin ağustos ayında Rio de Janeiro'da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'nın ardından başlaması bekleniyor.

Haber Ara