Dolar

32,5881

Euro

34,8384

Altın

2.496,72

Bist

9.666,99

Brezilya'dan Rusya'ya Venezuela çağrısı

Venezuela'ya Rus askeri uzmanların gönderilmesine ilişkin açıklama yapan Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo, Rus birliklerin Veneuzela’dan ayrılmaları gerektiğini belirtti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-29 07:21:43

Brezilya'dan Rusya'ya Venezuela çağrısı

Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo, Rus askeri uzmanların Venezuela'ya gönderilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Reuters'a röportaj veren Araujo, Rusya'nın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu desteklemenin ancak ülke ekonomisinin ve toplumunun çöküşünü derinleştireceğini ve krizden çıkmanın tek yolunun muhalefet lideri Juan Guaido liderliğindeki geçici bir hükümetle seçimlere gitmek olduğunu kabul edeceğini umduğunu söyledi.

Bakan Araujo, "Düşünceleri Maduro'yu daha uzun süre iktidarda tutmaksa; bu daha çok insanın açlıktan ölmesi, ülkeden kaçması ve daha fazla trajedi anlamına gelir" diye konuştu.

Araujo, "Venezuela halkının çektiği acının devamına katkıda bulunan her şey ortada kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Rusya ve Venezuela arasındaki askeri işbirliği kapsamında yaklaşık 100 askeri uzman Venezuela'ya gönderilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'ya askerlerini Venezuela'dan çekme çağrısı yaparak, 'tüm seçeneklerin masada' olduğunu dile getirmişti.

'MADURO'NUN ZAYIFLIĞININ GÖSTERGESİ'

Bakan Araujo, Rus askerlerin Venezuela'daki varlığının 'Maduro'nun zayıflığının bir göstergesi' olduğunu ifade ederek, "(Maduro) Yurtdışından asker getirmeye ihtiyaç duyduysa, kendi silahlı kuvvetlerinin tamamen onun safında yer almadığı ve Venezuela halkını baskı altına almaya devam edemediği açık" dedi.

Diğer yandan Araujo, Brezilya hükümetinin kasım ayında BRICS zirvesine katılacak olan Rusya ve Çin ile ticaret ve diğer alanlarda işbirliği yapmak istediğini dile getirdi.

Araujo, Bolsonaro hükümeti için en önemli önceliğin, tarımsal ihracatın dünya çapında ve özellikle de Brezilya'nın en büyük müşterisi olan Çin'e yayılması olduğunu söyledi. Araujo, mayıs ayında Tarım Bakanı Tereza Cristina Dias ile birlikte Çin'i ziyaret etmeyi planlıyor.

Haber Ara