Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Brezilya'da 'bağımsızlık' sesleri

Brezilya eski devlet başkanı Lula da Silva hakkında yolsuzluk suçlamasının 12 yıl hapis cezasına çıkarılarak Temyiz Mahkemesi’nde onanmasının ardından Brezilya’da ayrılıkçı sesler yükselmeye başladı. Brezilya anayasasına aykırı olarak kabul edilse de 'bağımsızlık' hareketleri yükselişte...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-12 14:42:04

Brezilya'da 'bağımsızlık' sesleri

TIMETURK | ÇEVİRİ

Sputnik News ve Tele Sur TV'nin aktardığı haberlere göre bu ayrılıkçı hareketlerin en bilinenlerinden biri 2014'te kurulan 'Sao Paulo Livre' Örgütü.

Örgütün amacı bağımsız bir “Sao Paulo Cumhuriyeti” kurmak. Dikkat çeken özelliği ise yolsuzluk davalarının ülkede krize sebep olduğu Dilma Rousseff'in ikinci dönem tekrar başkan seçilmesinden iki gün önce kurulması. Bir diğer özelliği ise bu konuda çok aceleci olması. Buna göre örgüt, kurmak istedikleri yeni devletin para birimini dahi kararlaştırdı ve web sitelerinden duyurdu: "Ouro Paulista" veya "Golden Paulista"

KATILIM İÇİN ÜCRET TALEP EDİYORLAR

Bunun yanı sıra harekete katılmak isteyen “yeni ayrılıkçıların” ise 27 dolar civarında 12 aya varan bir ödeme yapmaları gerektiği belirtiliyor. Bu ise örgüt kurucusu tarafından bayrak, broşür ve yürüyüş masraflarının karşılanması için bir gereklilik olarak addediliyor.

'ŞEFFAFLIK' SORUNU

Ancak hareketin gelir ve giderleri, ne kadar para toplandığı ve harcandığı web sitesinden duyurulmuyor.

AYRILIKÇI REBELLO: BREZİLYALI KİMLİĞİ DİYE BİR ŞEY YOK

Sputnik Brazilya'nın irtibata geçtiği hareketin kurucusu Profesör ve Gazeteci Flavio Rebello'ya göre “Brezilyalı kimliği” diye bir şeyin olmaması onları Sao Paulo bölgesini ülkenin geri kalanından ayırmaya sevk etmiş.

ANAYASA HUKUKÇUSU ROLLO: BREZİLYA ANAYASASINA AYKIRI

Bununla birlikte Sao Paulo'da bir avukat ve Mackenzie Presbiteryen Üniversitesi'nde Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi olan Alberto Rollo, Brezilya topraklarının birbirinden ayrılmasının Brezilya anayasasını ihlal anlamına geldiğini söylüyor.

LULA DA SİLVA: TARİH MASUMİYETİMİ KANITLAYACAK

Öte yandan eski devlet başkanı Lula Da Silva bu tartışmaların ve kendisine verilen hapis cezası kararının ardından tutuklama ilamına uyacağını duyurdu. Aynı zamanda onun fikirlerinin ve hayallerinin sona ermeyeceğini çünkü “binlerce Lula da Silva” olduğunu vurguladı.

ÇELİK İŞÇİLERİNE HİTAP ETTİ

Sao Paulo'da çelik işçileri birliğinin genel merkezinden binlerce kişiye seslenen eski başkan Silva, kariyerine burada işçi lideri olarak başladığını belirtti. Konuşmasında kendisine ceza verenlerin yanıldıklarını ve tarihin onun masum olduğu gerçeğini kanıtlayacağını ifade eden Silva, buradan daha güçlü olarak çıkacağını belirtti. Ayrıca 2016'da parlamenter bir darbeyle devrilen önceki başkan Dilma Rousseff'e de kendisine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

dilma-rousseff-2017-1149

NELER YAŞANDI?

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'in 2003-2010 yıllarında ülkenin en büyük petrol şirketi Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette, 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia edilmişti.

2015 mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa 7.5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.

Rousseff 2014'te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyordu.

68 yaşındaki Rousseff'in hakkında azil davası açılmasıyla devlet başkanlığı 2016'nın Mayıs ayında askıya alınmıştı.

30 Ağustos 2016'da senatado savunma veren Rousseff, sicilinin temiz olduğunu belirtti ve kendisine bir siyasi darbe yapıldığını söyledi.

Tüm bunların sonunda 31 Ağustos 2016'da senatörlerin 61 evet, 20 hayır oyu ile Dilma Rousseff, azil için gerekli üçte ikilik oyu almış oldu. Bu sebeple aledildi.

Rousseff'in görevden alınmasıyla, Brezilya'da 13 yıldır süren İşçi Partisi iktidarı da son bulmuş oldu.

1200px-Lula_-_foto_oficial05012007

LULA DE SİLVA

Luiz Inacio Lula da Silva, yolsuzluk iddialarıyla yargılandığı davada rüşvet olarak deniz kenarında bir daire almak suçlamasıyla mahkeme tarafından 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yüksek Mahkeme de eski başkanın temyiz sürecini de cezaevinde geçirmesine karar verince Lula da Silva'nın Ekim ayında yapılacak yeni başkanlık seçimlerine katılma ihtimali ortadan kalkmıştı. Oysa İşçi Partisi adayı ve iki dönem başkanlık yapmış olan Lula da Silva son kamuoyu yoklamalarında başkanlık için en çok desteğe sahip aday olarak görünüyordu. İşçi Partisi Lula da Silva'ya yönelik suçlamaların siyasi amaçlarla yöneltilmiş gerçek dışı iddialar olduğunu savunuyor.

Haber Ara