Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Brexit’ten sonra ilk 'tarihi' ticaret anlaşması

İngiltere, Japonya ile Brexit sonrası ilk ticaret anlaşmasını yaptı ve anlaşmayı Avrupa Birliği'ndeki en yakın ticaret ortaklarıyla anlaşmalarda olduğu gibi 'tarihi' olarak niteledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-11 17:15:44

Brexit’ten sonra ilk 'tarihi' ticaret anlaşması

Brexit'ten sonra ilk 'tarihi' ticaret anlaşması

İngiltere ile Japonya arasında yapılan anlaşma, İngiliz finansal hizmetlerine ve imalat firmalarına fayda sağlıyor. Ayrıca Japon otomobil üreticilerinin İngiltere'ye parça getirmesine yardımcı oluyor.

İngiltere, Japonya ile Brexit sonrası ilk ticaret anlaşmasını yaptı ve anlaşmayı Avrupa Birliği'ndeki en yakın ticaret ortaklarıyla anlaşmalarda olduğu gibi "tarihi" olarak niteledi.

İngiltere, prensipte üzerinde varılan anlaşmanın Japonya'ya ihracatının yüzde 99'unun vergisiz olacağı anlamına geldiğini söyledi.

Anlaşmadaki dijital veri ve hükümlerin, AB'nin Japonya ile ticaret anlaşmasındakilerin "çok ötesine" geçtiğini ve Asya ülkesinde faaliyet gösteren İngiliz finans teknolojisi firmalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Mali hizmet firmaları, gıda üreticileri, manto üreticileri ve bisküvi fırıncılarının yanı sıra peynir üreticileri de Birleşik Krallık'ın Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma ile (CPTPP) Asya-Pasifik bölgesine katılımda "önemli bir adım" niteliğinde görüp yararlanacaklardır.

İngiliz ticaret departmanı açıklamasına göre, Nissan ve Hitachi gibi İngiltere'deki önemli Japon yatırımcıların Japonya'dan gelen parçalarda indirimli tarifelerden ve düzenleyici prosedürlerden yararlanacaklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit'in İngiltere'ye dünyadaki diğer ülkelerle ticaret anlaşmaları yapma özgürlüğü verdiğini söyledi.

AB-İngiltere görüşmeleri iptal

AB, İngiltere'ye ayrılma anlaşmasını bozma planını iptal etmesini bildirdi ancak Johnson hükümeti reddetti ve 4 yıllık Brexit görüşmeleri son buldu.

Japonya, Tokyo'daki hükümette müzakerelerin sapmasına neden olabilecek bir değişiklik yapmadan önce, hafta içi ticaret konusunda İngiltere ile geniş bir fikir birliğine varmak istiyor.

Japonya'nın iktidar partisi, sağlık nedenleriyle istifa eden Başbakan Shinzo Abe'nin yerine önümüzdeki Pazartesi yeni bir lider seçecek.

Siyasi değişiklikler arasında, ticaret müzakerelerine liderlik eden Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi'nin görev değişikliği de bekleniyor. Motegi yaptığı açıklamada, amacın İngiltere ile ticaret anlaşmasının Ocak ayında yürürlüğe girmesi olduğunu söyledi.

Japonya, bu yıl içinde toplanması beklenen parlamentoya anlaşmayı sunacak.

Kaynak: Reuters

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara