Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

Brett McGurk neden şaşırtmadı?

ABD'nin IŞİD ile mücadele özel temsilcisi resmi kimliği ile tanınan McGurk'un Cerablus operasyonuna dair yaptığı son açıklamalar şaşırtmadı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-29 22:04:24

Brett McGurk neden şaşırtmadı?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

McGurk, IŞİD ile mücadele özel temsilciliği resmi kimliğinin yanında, bölgeyi ve yürüttüğü faaliyetleri takip edenlerce YPG/PKK koruyuculuğu ile de tanınmaktadır.

Belirli aralıklarla Suriye'nin kuzeyini ve özellikle de Kobani'yi ziyaret eden McGurk'un son açıklamaları, bu gezi ve kurduğu ilişkiler bağlamında değerlendirildiğinde anlam kazanıyor.


McGURK'TAN YPG'LİLERE "KAHRAMANLIK" PAYESİ


McGurk'un 2016 yılında Kobani'ye basına yansıyan ilk ziyareti Şubat ayında gerçekleşti.

Kobani'de, Türkiye'nin 'terörist' bir yapılanma olarak tanımladığı YPG ile görüşmelerde bulundu.

YPG ile görüşmesine Türkiye'den tepki gelince yaptığı resmi açıklamada "Kobani'ye ziyaretimin ana odak noktası, başta Şeddadi'de olmak üzere IŞİD'e karşı sadece Kürtler değil, Araplar, Hıristiyanlar ve diğerlerini bir araya getirerek aralarında bir siyasi uyum yaratma üzerineydi" diyen McGurk, sosyal medya hesabından ise tamamen farklı bir tablo çiziyordu.

McGurk, 8 Mart 2016'da sosyal medya hesabından YPG unsurlarından oluşan Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) Şeddadi'nin alınması yönünde gösterdikleri 'kahramanlıktan' dolayı heyecanla tebrik ediyordu.

McGurk'un resmi açıklamasını destekler biçimde Pentagon sözcüsü Peter Cook da YPG konusunda "Türkiye ile görüş ayrılığı yaşamaya devam edeceğiz" diyordu.

Ayrıca YPG'nin Amerikalı koruyucusu McGurk'un bu ziyaret sırasında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken'i Salih Müslim ile telefonda görüştürdüğü aktarılıyordu.

Müslim'in Blinken ile görüştürülmesi, PYD'nin Cenevre'deki Suriye görüşmelerine dahil edilmeme kararının hemen ardından gelmesi ile Müslim'in ABD tarafından teskin edilmeye çalışılması olarak yorumlandı.


SALİH MÜSLİM İLE GÖRÜŞME VE MENBİÇ OPERASYONU


IŞİD özel temsilcisi YPG/PKK hâmisi McGurk'un Kobani'de ikinci kez görüntülenmesi bu kez Mayıs ayının ortalarına denk geliyordu.

McGurk'un Mayıs gezisinde de PYD lideri Salih Müslim ile görüştüğü aktarılıyordu. Müslim'in yanından McGurk'un PYD'nin yerel temsilcileri ile de görüştüğü ve muhtemel operasyonları tartıştığı aktarıldı.

Ayrıca bu geziden birkaç hafta sonra YPG unsurlarının öncülük yaptığı YPG, Menbiç operasyonunu başlatmış ve bu operasyon YPG'nin güneye Rakka'ya açılmayı planladığını akıllara getirmişti.

McGurk, Kobani'den ayrıldıktan sonra Menbiç operasyonu boyunca, sosyal medya hesabından YPG'lileri destekleyen ve onların 'kahramanlıklarını' öven paylaşımlarda bulunmaya devam etti.

Öyle ki 5 Haziran'daki paylaşımında, Suriye'de öldürülen PKK'lı militan Ebu Leyla'ya taziyede bulunmuş ve dualarının onunla olduğunu yazmıştı.


MENBİÇ'İN ARDINDAN HEDEF BAB

 

YPG/PKK, Menbiç'in kontrolünü ele geçirdikten sonra bir sonraki hedeflerini Bab olarak açıklamıştı.

Bu açıklama ile aynı zamanlara denk gelen bir görüşme vardı.

McGurk 18 Ağustos'ta Salih Müslim ile bu kez Irak'ın Süleymaniye şehrinde görüştü. Bu kez masada YPG'nin Haseke'deki durumu vardı.

Zira Esed rejimi, Haseke'deki YPG kamplarını vuruyor ve kuvvetler arasında karşılıklı çatışmalar oluyordu.

Bu görüşmeden sonra ABD'nin YPG/PKK'ya destek vermek üzere Suriye'ye asker indirdiği ve Esed uçaklarına karşılık olmak üzere ABD uçaklarını gönderdiği söyleniyordu.

Sonuç olarak ABD'nin bir kanadının Türkiye'nin Cerablus'a operasyonunu destekleyen açıklamalar yaparken McGurk ve Pentagon kanadının YPG/PKK'yı destekleyen açıklamalarda bulunması son 6-7 aylık gelişmelere bakıldığında hiç de şaşırtıcı gelmiyor.

Haber Ara