Dolar

32,5461

Euro

34,8837

Altın

2.436,27

Bist

9.735,29

Bozdağ'dan AİHM'e cevap geldi: Türkiye'deki yargı sürecine müdahale edemezsiniz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) sadece iç hukuk yolları tüketildikten sonra hakların ihlal edilip edilemeyeceğine karar verebileceğini, Türkiye'deki yargı sürecine müdahale edemeyeceğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-03 15:05:25

Bozdağ'dan AİHM'e cevap geldi: Türkiye'deki yargı sürecine müdahale edemezsiniz

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland AİHM'ye yapılan on binlerce başvuruyu anımsatarak "Türkiye etkin bir mekanizmayı derhal harekete geçirmezse AİHM bu davalara bakmak zorunda kalır. Tutuklu gazeteciler ve milletvekillerinden başlayarak hızla harekete geçilmeli" mesajı verdi

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Bakan Bozdağ, gazetenin Ahmet Altan ile ilgili yaptığı haberler bağlamında, AHİM'in bu ifadelerine gönderme yaparak "Türkiye'den yapılan başvurular AİHM tarafından Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) geçmeden kabul edilirse büyük hayal kırıklığına uğrayacaklarını" söyledi.

Bozdağ, "Kurallara uygun hareket ettikleri sürece AİHM tarafından verilecek kararları bekliyoruz. Fakat eğer mahkeme Türkiye söz konusu olduğunda mevcut kurallara sadık kalmaz ise bu mahkemeye olan güveni sarsar" dedi.

GAZETENİN "AHMET ALTAN" HABERİ

Haberde, 200 gündür cezaevinde olan Ahmet Altan'ın örneği üzerinden, OHAL koşullarındaki hukuk ihlallari konusunda Türkiye ve AİHM'i karşı karşıya getiren durum işleniyor. Financial Times'a göre sorunun temelinde bir Türkiye vatandaşının AİHM'e başvurmadan önce "iç hukuk yollarını tüketmesi gerekir" koşulunun nasıl yorumlanacağı yatıyor.

NE OLMUŞTU?

Ahmet Altan'ın avukatları 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) itirazları incelemekten kaçındığını bu durumda AİHM'in iç hukuk yollarının tüketildiğini kabul ederek başvuruya bakmasını istedi.

AİHM, geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye'den yapılan başvuruların sayısını 5363 olarak açıklamıştı.

Haber Ara