Dolar

32,3124

Euro

35,0549

Altın

2.279,12

Bist

9.022,69

Bozdağ: CHP ve HDP'nin yaptığı suçtur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı ülkelerin konsoloslarının ve CHP ve HDP'nin yargıya baskı yapmaya çalıştıklarını savunarak bu durumun suç teşkil ettiği ve kabul edilemez olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-28 09:57:34

Bozdağ: CHP ve HDP'nin yaptığı suçtur

Adalet Bakanı Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulunarak yargı görevi yapanın görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanmanın suç olduğunu vurguladı. Yargı görevi yapanı hukuka aykırı etkilemek için sözlü veya yazılı beyanın da suç olduğunu belirten Bozdağ, "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi,...mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez;...tavsiye ve telkinde bulunamaz. (Anayasa 138-2). Derdest dava hakkında TBMM'de yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz, beyanda bulunulamaz(Anayasa,138/3). Sanığın, lehine/aleyhine karar vermesi; işlem tesisi; beyanda bulunması için yargı görevi yapanı, hukuka aykırı etkilemeye teşebbüs, suçtur. Görülen davada hukuka aykırı karar vermesi/işlem tesisi için yargı görevi yapanı, hukuka aykırı etkilemek için sözlü/yazılı beyan da suçtur. Yargı görevi yapanın görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanmak da suçtur" ifadelerini kullandı. 

"YARGI GÖREVİ YAPANLARA CHP'Lİ, HDP'Lİ VEKİLLER DAHİL KİMSE BASKI YAPAMAZ" 

CHP ve HDP'yi eleştiren Bozdağ, yargı görevi yapanlara milletvekilleri dahil kimsenin baskı yapamayacağını vurgulayarak "CHP/HDP'li bazı vekillerin, İst.14. ACM'nin görevine müdahalesi; yargılamayı/yargı görevi yapanı etkileme, yargı görevini engelleme suçudur. Anayasa ve kanunlara aykırı olarak mahkemeyi ve yargı görevi yapanları baskı altına almaya yönelik bu tutum, asla ve asla kabul edilmez. Hakimler, TBMM'nin faaliyetlerini engelleyemeyeceği gibi milletvekilleri de yargılamayı ve yargı görevini yapanların görevini engelleyemez. Yargı kararları, elbette eleştirilebilir; ama mahkemelere ve yargı görevi yapanlara CHP'li/HDP'li vekiller dahil kimse baskı yapamaz" dedi. 

"KONSOLOSLARIN BU TAVRI ADİL YARGILAMAYA VE YARGI GÖREVİ YAPANLARA BASKIDIR"

Bakan Bozdağ, bazı ülkelerin konsoloslarının yetkilerini ve hadlerini aştığını savunarak açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bazı ülkelerin konsoloslarının yetkilerini/hadlerini aşması ve birlikte hareketleTürk yargısını etkilemeye çalışmaları da kabul edilemez. Türkiye, bir müstemleke değildir; bağımsız, güçlü ve de kudretli bir devlettir. Türk yargısı da Türk hakimleri de bağımsızdır. Konsolosların bu tavrı tartışmasız adil yargılamaya ve yargı görevi yapanlara baskıdır. Bu, hukukumuzda suçtur ve asla kabul edilemez. Türkiye'nin mahkemeleri de hakimleri de bağımsızdır. Kararlarını, baskıya göre değil anayasa, kanun/hukuka bağlı vicdani kanaatleriyle verir. Mahkeme kararları, eleştirilebilir. Ama bu eleştiri, karar verildikten sonra yapılır. Karar sonrası eleştiri, haktır; yargıya baskı değildir" 

Haber Ara