Dolar

32,3694

Euro

34,9629

Altın

2.325,75

Bist

9.071,02

Bosna'da İgman Dağı savunmasının 22. yılında anma töreni düzenlendi

Bosna'da İgman Dağı savunmasının 22. yılında anma töreni düzenlendi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-06 16:06:22

Bosna'da İgman Dağı savunmasının 22. yılında anma töreni düzenlendi
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınındaki İgman Dağı'nda Sırp birliklerin düzenlediği operasyonun durdurulması ve dağın savunulmasının 22. yılı nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in de mezarının bulunduğu Kovaçi Şehit Mezarlığı'nda düzenlenen ve eski Boşnak askerlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce vatandaşın katıldığı törene Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Denis Zvizdiç, Saraybosna Kantonu Başbakanı Dino Konakoviç, dernek temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saraybosna Kantonu Anıtlar Fon Müdürü ve törenin organizatörlerinden Nurudin Ciho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında yaşananların unutulmaması gerektiğini söyledi.

Ciho, "İgman Dağı savunması, Bosna Savaşı sırasında yapılan en önemli savunmadır. Saraybosna'nın kurtarılmasında üçüncü halka olan ve Saraybosna'nın nefes almasını sağlayan yaşam tünelinin geçişini sağlayan İgman Dağı'nın alınması bizim için oldukça önemliydi" dedi.

Törende Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç için dualar okundu. Törene katılan şehit aileleri de anıt mezarlığa çelenk koydu.

Saraybosna yakınındaki İgman Dağı'nda, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri operasyon düzenlemiş, Saraybosna'ya girerek şehrin diğer tarafındaki Sırp birlikleriyle birleşmeyi hedeflemişti. Tarihi mücadele olarak nitelendirilen İgman savunmasında Bosna Hersek ordusu başarılı olmuş, merhum Aliya İzzetbegoviç Cenevre'de yürüttüğü 28 günlük müzakerelerin ardından savaşın diplomatik boyutuna da başarı katmıştı.

- Saraybosna kuşatması

Yugoslavya Halk Ordusu'na (JNA) bağlı Sırp askerler, 2 Mayıs 1992'de Saraybosna'ya giriş ve çıkışları engellemiş ve şehri tamamen bloke ederek, 1460 gün sürecek kuşatmayı başlatmıştı. Modern tarihin en uzun kuşatması olarak kabul edilen Saraybosna kuşatmasında, bin 601'i çocuk toplam 10 bin 514 kişi hayatını kaybetmişti.

Saraybosna'nın kuşatılması ile resmen başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan Bosna Savaşı'nda, Kızılhaç Örgütü'nün verilerine göre, 3,5 yılda 312 bin sivil hayatını kaybetmiş ve 2 milyona yakın insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Savaşın kırılma noktalarından biri Saraybosna Havalimanı yakınlarında yapılan yaşam tüneli olmuş ve askerler buradan geçiş yaparak İgman Dağı'nda bulunan birliklere destek sağlamıştı. Burada meydana gelen muharebeler sonucu dağ Bosna Hersek tarafından alınmış ve Saraybosna kuşatmasının ilerlemesi engellenmişti.

Haber Ara