Dolar

32,5727

Euro

34,8610

Altın

2.432,67

Bist

9.715,60

Borges: Bir yazarın hayatı yalnızlıktır

Arjantinli ünlü yazar Borges, “Bir yazarın hayatı yalnızlıktır. Yalnız olduğunu düşünüyorsun ve yıllar geçtikçe yıldızlar yanınızda ise, asla tanımayacağınız ama sizi seven geniş bir görünmez arkadaş çemberinin merkezinde olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Ve bu çok büyük bir ödül” diyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-18 09:47:42

Borges: Bir yazarın hayatı yalnızlıktır

Arjantinli ünlü yazar Jorge Luis Borges, “Bir yazarın hayatı yalnızlıktır. Yalnız olduğunu düşünüyorsun ve yıllar geçtikçe yıldızlar yanınızda ise, asla tanımayacağınız ama sizi seven geniş bir görünmez arkadaş çemberinin merkezinde olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Ve bu çok büyük bir ödül.” diyor.

Arjantinli ünlü yazar Jorge Luis Borges , "bildiklerini yaz" ilkesini yerine getirerek , kütüphaneci yardımcısı olarak çalışırken en sıra dışı ve şaşırtıcı hikayelerinden biri olan "Babil Kütüphanesi"ni kaleme aldı. Borges'in kendisi tarafından 1970 New Yorker makalesi “Otobiyografik Notlar” da, çalışmayı sıkıcı ve tatmin edici bulmadığı belirtilmiştir: açıkça ifade ettiği gibi “dokuz yıllık mutsuzluk”. "Bazen akşamları, tramvay hattına kadar on blok yürürken gözlerim yaşlarla dolardı."

Jorge-Luis-Borges-1981

Ve yine de, tüm sıkıntısına rağmen, kütüphane konumu, bir yazar olarak ihtiyaçlarını başka hiçbir şeyin yapamayacağı şekilde karşıladı. "Tüm kütüphane çalışmalarımı ilk saatte yapardım," diye hatırlıyor "ve sonra bodruma gidip diğer beş saati okuma veya yazarak geçirirdim."

Bu çalınan saatlerde Borges, "belirsiz ve belki de sonsuz sayıda altıgen galerilerden oluşan, aralarında geniş hava boşlukları bulunan, çok alçak parmaklıklarla çevrili" evren büyüklüğünde bir kütüphane hayal etti.

Borges'in hikayelerindeki pek çok nesne ve mekan gibi, Escher benzeri bu fantastik yapı da hem canlı bir şekilde betimlenmiş hem de hayal edilmesi imkansız.

Bir yazarın hayatı: Yalnızlıktır

rYHeWKiXoHkg4qJRLpNSjexncrs

Jorge Luis Borges (1899 - 1986) hayatının sonuna yaklaşırken, 80+ yıllık bilgeliği birkaç özlü satıra ayırarak “sanat görevi” üzerine düşüncelerini sundu. Borges şöyle diyor:
Sanatın görevi, sürekli olarak başımıza gelenleri dönüştürmek, tüm bunları sembollere, müziğe, insanın hafızasında sürecek bir şeye dönüştürmek. Bizim görevimiz bu. Eğer yerine getirmezsek mutsuz oluruz. Bir yazar ya da herhangi bir sanatçı, tüm bunları sembollere dönüştürmek için bazen eğlenceli bir görev üstlenir. Bu semboller renkler, formlar veya sesler olabilir. Bir şair için semboller sesler ve ayrıca kelimeler, masallar, hikayeler, şiirdir. Bir şairin işi asla bitmez. Çalışma saatleriyle ilgisi yok. Dış dünyadan sürekli bir şeyler alıyorsunuz. Bunlar sonunda dönüştürülmelidir. Bu vahiy her an ortaya çıkabilir. Bir şair asla dinlenmez. Rüyasında bile her zaman çalışıyor. Ayrıca bir yazarın hayatı yalnızlıktır. Yalnız olduğunu düşünüyorsun ve yıllar geçtikçe yıldızlar yanınızda ise, asla tanımayacağınız ama sizi seven geniş bir görünmez arkadaş çemberinin merkezinde olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Ve bu çok büyük bir ödül.

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

Kaynak: openculture

Haber Ara