Dolar

32,5839

Euro

34,7881

Altın

2.511,40

Bist

9.693,46

Bolivya geçici cumhurbaşkanı Jeanine Anez, demokrasi için seçimlerden çekilme kararı aldı.

Bolivya’da en uzun süreli cumhurbaşkanlığı ünvanına sahip olan Devlet Başkanı Juan Evo Morales Ayma,yapılan seçim sahtekarlığı iddiaları üzerine baskı görmüştü. Ülke de tepkiler büyüyüp protestoya dönüşünce Kasım 2019 yılında istifası istendi. Ülkede ilk turda genel seçimleri % 47,8'lik bir oranla kazanan Morales, halkın refahı ve güvenliği için ordu ve muhalifler tarafından istifaya zorlandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 01:15:17

Bolivya geçici cumhurbaşkanı Jeanine Anez, demokrasi için seçimlerden çekilme kararı aldı.


Rakiplerinden eski devlet başkanı Carlos Mesa ve sağcı kanattan Sivil Komitelerin Santa Cruz şehri Başkanı Luis Fernando Camacho'nun örgütlediği bilinen gösteri ve şiddet eylemleri için Morales konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Mesa ve Camacho artık benim kardeşlerimin peşini bıraksın. MAS'a bağlı milletvekillerinin, meclis üyelerinin evlerini yakmaktan vazgeçsin, siyasilerin aile fertlerini kaçırmaktan, onlara işkence ve baskı yapmaktan geri dursun, ülkedeki nakliyeci ve tüccarlara zarar vermeyi kessin diye istifa ettim. Barış ve eşitlik için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu kavga bitmedi.' Diyerek siyasi mücadelesine devam edeceğini söylemişti.

Morales'in istifasından sonra geçici olarak devlet başkanlığı görevine getirilen Jeanine Anez ülkede ikinci ayağı yapılacak 18 Ekim 2020 seçimlerinden çekildiğini açıkladı. Perşembe günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında 18 Ekim'de yapılacak ikinci tur seçimlerinden çekildiğini açıkladı.

Geçen yıl iktidar boşluğundan başkanlık koltuğuna oturan geçici lider, MAS'a ( Morales'in Sosyalizm Hareketi) karşı birleşmenin doğru olduğunu ileri sürdü.

Geçici lider Jeanine Anez , ‘Birleşin ve MAS partisini demokrasi için yenin. Bugün demokrasi uğruna Bolivya başkanlığı adaylığımı bir kenara bırakıyorum. Birleşmezsek, Morales geri döner. Birleşmezsek demokrasi kaybeder.'diyerek konuşmasını tamamladı.

 

 

Haber Ara