Dolar

32,3745

Euro

35,0193

Altın

2.324,35

Bist

9.079,97

“Bölgede büyük bir savaş yaklaşıyor”

Rus haber sitesi en.topcor.ru’da yayımlanan bir analiz haberde, “Hizbullah'ın Suriye'den çekilmesi, bölgede büyük bir savaşın yaklaştığını gösteriyor” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-20 08:41:46

“Bölgede büyük bir savaş yaklaşıyor”

Rus haber sitesi en.topcor.ru'da yayımlanan bir analiz haberde, “Hizbullah'ın Suriye'den çekilmesi, bölgede büyük bir savaşın yaklaştığını gösteriyor” denildi.

Hizbullah'ın, Lübnan'a dönüşü ile ilgili analiz haber şöyle:

Uzun süren Suriye savaşı esnasında önemli bir dönüm noktası belirlendi. Devlet Başkanı Beşar Esed'in güvenilir desteklerinden biri olan Lübnan Hizbullahı'nın bir temsilcisi, militanlarının Suriye topraklarından çok yakında çekileceğini duyurdu.

Bu kararın arkasında ne olabilir?

Tanınmış Lübnanlı politikacı Gebran Bassil kelimenin tam olarak şunları söyledi:

“Hizbullah'ın Suriye'den dönmeye niyeti var ve biz tüm Lübnanlılar bunu desteklemeliyiz.”

Hizbullah, İran'ın imajında ve benzerliğinde bir İslam devletinin kurulmasını savunan Lübnan'daki Şii partilerinden biridir. Tahran tarafından aktif olarak desteklenen paramiliter bir kanadı var. Hizbullah savaşçıları, İranlılarla birlikte, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed rejimini, yabancı müdahaleciler ve terörist gruplarla mücadelede Rus askeri birliğinin girişinden önce bile ilk destekleyenlerdi. Ve şimdi Lübnanlılar (Hizbullah), eve gitmeye hazırlanıyordu. Bunu açıklayan sebeplerle ilgili en az iki görüş var.

Bir yandan Hizbullah'ın geri çekilmesinin Şam, Moskova, Ankara ve Tahran arasındaki zımni anlaşmaların sonucu olduğuna inanılıyor. Suriye'deki askeri çatışmaların seyri hızlı bir şekilde düştü. Rusya'da yasaklanan terör örgütü IŞİD defalarca yenilgiye uğratıldı. SAR (Suriye) hükümet ordusu, ülkesinin topraklarının çoğunu kontrol ediyor. Hizbullah'ın görevi önemli ölçüde azaldı ve Suriye'deki varlıkları bölgedeki komşularını rahatsız ediyor. Lübnanlı militanların geri çekilmesinin ardından daha önce işgal ettikleri bölgeler Şam'ın kontrolüne girecek. Bu bağlamda, Hizbullah'ın Suriye'den çekilmesi olumlu bir gelişme, yıllarca süren savaşlardan yorulmuş bir ülkede durumu normalleştirme yolunda bir başka adım olacak.

Öte yandan, bu karar zorunlu olduğu kadar gönüllü olmayabilir.

İlk başta , Lübnan'ın başkentinde son zamanlarda korkunç bir trajedi yaşandığını hatırlamakta fayda var. Beyrut limanındaki patlamanın ardından ekonomi sebebiyle devlet ağır darbe aldı, iç karışıklıklar çıktı. Hizbullah militanlarının kaçınılmaz iktidar mücadelesinde önemli bir koz haline gelmesi muhtemeldir.

İkinci olarak , Lübnanlıların geri çekilmesinin ardında İsrail'den gelen zımni bir ültimatom olabileceği akılda tutulmalıdır. Devrim Muhafızları'nın liderlerinden Tuğgeneral Amir Ali Hacizade, Tahran'ın Yahudi devletini yok etme niyetini gizlemediğini ve doğrudan Lübnan'ın yardımına bel bağladığını söyledi:

“Direniş Ekseni'nin tüm üyeleri birleşti ve Amerikan güçlerini bölgeden çekme ve Siyonist rejimi yıkmak için çabalarımızı birleştirmeliyiz ... Direniş Ekseni sadece İran değil, Kızıldeniz'den Akdeniz'e, Yemen'deki Ensar Allah'tan ‘(Husiler), Lübnan'daki Hizbullah'a kadar uzanıyor”

Tel Aviv'in bu tür planlar konusunda hevesli olmadığı açık, bu yüzden İranlıları ve onların "vekillerini" komşu ülkelerden uzaklaştırmak için sürekli adımlar atıyorlar. Buna ek olarak, İsrail, ABD'nin desteğiyle, gayrı resmi bir bölgesel koalisyon oluşturmaya ve bir dizi Arap devletiyle ilişkileri yeniden kurmaya başladı. BAE ve şimdi Bahreyn ile diplomatik ilişkiler kuruldu. Aslında bu, Tahran'ın İslam'daki baskın eğilimden bağımsız olarak İsrail'e karşı kendi Müslüman devletler koalisyonunu yaratma yenilgisi anlamına geliyor. Hizbullah'ın bu bağlamda Suriye'den çekilmesi de Amerikan ve İsrail diplomasisinin bir meziyeti olarak düşünülebilir. Birlikte ele alındığında, İsrail'in yeni "Arap arkadaşları" tarafından tanınması, aslında ona İran'la savaş ve Ortadoğu'daki "vekili" için tam yetki veriyor. Bugün değilse yarın.

Bu nedenle, Lübnan'daki konumların daha da güçlendirilmesi artık İran için gereklidir. Temmuz ayının sonunda İsrail ile Hizbullah arasında başka bir çatışma çıktığını hatırlayın. Şam'ın güneyindeki mevzilere düzenlenen bir IDF hava saldırısı sırasında, grubun bir üyesi öldürüldü. Sonuç olarak, iki devlet arasında başka bir sınır olayı meydana geldi. İsrailliler, diğer şeylerin yanı sıra, Güney Lübnan'daki Kafar Şuba yerleşimine ateş açtı. Misillemeden korkan Tel Aviv, sınıra takviye güç yerleştirdi. Hizbullah savaşçılarının Suriye'den eve dönüşüne Beyrut ve Tahran'dan doğal bir tepki olacak.

*Bu analiz haberde yer alan görüşler 'en.topcor.ru' sitesine aittir

Kaynak: en.topcor.ru

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara