Dolar

32,5277

Euro

34,9465

Altın

2.440,09

Bist

9.716,77

BMGK'dan Suriye planına destek

BMGK, Suriye'de 4 yılı geride bırakan iç savaşa çözüm bulunması ve Cenevre Bildirisi'nin hayata geçirilebilmesi için destek açıklamasında bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 01:24:44

BMGK'dan Suriye planına destek

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, başkanlık düzeyinde yayınladığı açıklamada, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın öne sürdüğü Suriyeli taraflar arasında dört farklı konu üzerinde çalışma grupları oluşturularak müzakerelere başlanması planını desteklediğini bildirdi.

Açıklamada, "Siyasi müzakerelerin ve Cenevre Bildirisi'ni temel alan bir siyasi geçişin" sağlanması amacıyla söz konusu çalışma gruplarının "tüm Suriye halkının korunması, siyasi ve anayasal konular, askeri konular ile güvenlik ve terörle mücadele konuları, kamu hizmetlerinin devamlılığı, yeniden inşası ve geliştirilmesi" konuları üzerinde çalışması gerektiği belirtildi.

Konsey, tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulmasıyla sonuçlanacak bir siyasi geçiş döneminin başlatılması, uluslararası hukukun ihlal edilmesinin önlenmesi ve şiddetin sona erdirilmesini hedefleyen Cenevre Bildirisi'nin kapsayıcı şekilde hayata geçirilmesi için her kesimin acilen çalışmaya başlaması gerektiğini vurguladı.

De Mistura'nın söz konusu önerisini 29 Temmuz'da BMGK'ya sunmasının ardından Fransa tarafından hazırlanan açıklama, konseyin daimi olmayan üyelerinden Venezuela'nın itirazları nedeniyle bugüne kadar yayınlanamamıştı.

Venezuela'nın, taslak açıklamada "geçiş hükümeti" ile ilgili yer alan bazı ifadelerin değiştirilmesini istediği için metne onay vermediği iddia edilmişti.

Latin Amerika ülkesinin BM Daimi Temcilcisi Rafael Ramirez, açıklamanın yayınlanmasına rağmen, iç savaşı sona erdirmek için "siyasi geçiş" çağrısına destek vermediklerini bildirdi.

BMGK böylece son 2 yılda ilk kez Suriye konusunda siyasi bir açıklama yayınlamış oldu. Açıklamaların, karar tasarılarının aksine herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.

Haber Ara