Dolar

32,5887

Euro

34,7501

Altın

2.498,72

Bist

9.524,59

BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi

BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-26 00:17:11

BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacı krizinin tek bir çözüm yolu olmadığını kaydederek, öncelikle insanların ülkelerini terk etmelerine neden olan problemle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, uluslararası toplum olarak 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirmeye karar verdiklerini vurgulayarak, "Dünyamızı değiştirmek istiyoruz ve bunu yapabiliriz" dedi.

Almanya'nın, toplam milli gelirinin yüzde 0,7'sini kalkınma yardımı olarak kullanmaya hazır olduğunu kaydeden Merkel, özel sektörün yardımının da kalkınma hedefleri açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Kalkınma için barışın önemine de değinen Merkel, savaş, terör ve şiddetten kaçmak zorunda kalan milyonlarca insan için iyi bir gelecek umudunun azaldığını söyledi.

Sığınmacıları kabul eden ülkeler için de bunun önemli bir sınama olduğunu ifade eden Merkel, "Sığınmacı krizi için tek bir çözüm yolu yok. Önemli olan sığınmacıların ülkelerini terk etmelerine neden olan temel sorunlarla mücadele edilmesi" dedi.

Merkel, 2030 hedeflerinin yakalanarak tüm insanların onurlu bir hayat sürmesinin temini için tüm ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

- Modi, BMGK reformu istedi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de konuşmasında kalkınmış ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele konusunda verdikleri sözleri tutmalarını umduğunu söyledi.

İklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunmasının tabiatla iç içe yaşayan Hindistan halkı için çok önemli olduğunu dile getiren Modi, enerji bağımlılığını azaltmak için de yaşam tarzının değiştirilmesine gerek olduğunu kaydetti.

Modi, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) daha temsiliyetçi bir yapıya kavuşturulması için reform yapılması taleplerini de yeniledi. Hindistan, BMGK'nın daimi ve geçici üye sayısının artırılmasını istiyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de konuşmasında, uluslararası toplumun, "barış ve istikrara zarar veren ve kalkınmayı engelleyen özellikle terörizm" gibi sorunlarla etkili mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Mısır halkının kalkınma ve yeniden inşa yolunda "en tehlikeli terörist doktrinle" mücadele ettiğini öne süren Sisi, Mısır halkının "daha parlak" geleceğe ulaşmasını engellemeye çalışanlarla kararlılıkla mücadele ettiklerini savundu.

Sisi, kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesini sağlayacak yeterli aracın olmadığını iddia ederek zengin ülkelerin fakir ülkelere yardım etmesini istedi.

Haber Ara