Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

BM'nin 'Yemen barış planı' eleştirilmeye devam ediliyor

Yemen Dışişleri Bakanı Mihlafi 'Yemen halkını savaşmaya mecbur bırakan milisleri mükafatlandıracak hiçbir çözüm başarıya ulaşamaz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-05 23:08:26

BM'nin 'Yemen barış planı' eleştirilmeye devam ediliyor

AA'nın Yemen Haber Ajansı SABA'dan aktardığı göre Abdulmelik Mihlafi, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) dışişleri bakanları düzeyindeki olağanüstü toplantısı kapsamında, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ile bir araya geldi.

Mihlafi, toplantıda, Ahmed'in sunduğu planın barışı tesis etmesinin mümkün olmadığını, aksine iç çatışmaları daha da artıracağını ifade etti.

Planın, BM'nin 2216 sayılı kararı, Körfez girişimi ve ulusal diyalog toplantısında alınan kararlara aykırı olduğunu belirten Mihlafi, "Darbeyi kökleştirecek ve Yemen halkını savaşmaya mecbur bırakan milisleri mükafatlandıracak hiçbir çözüm başarıya ulaşamaz ve hiçbir şekilde kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Yalçın ise Türkiye'nin, Yemen'de meşru hükümeti, ülkenin güvenlik ve istikrarını muhafaza edecek bir çözümü desteklediğini belirtti.

SÖZ KONUSU BARIŞ PLANI

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, geçen hafta sunduğu barış planında, yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması gibi maddelerin yer aldığını açıklamıştı.

YEMEN'DEKİ DİĞER TARAFLAR NE DEMİŞTİ,?

Husiler ve Salih'in partisi Genel Halk Kongresi, bazı temel eksiklere rağmen Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planının görüşülebileceğini bildirmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi de "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu" için planı kabul etmediklerini duyurmuştu.

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ise önceki gün Ahmed'in sunduğu barış planını şekli olarak kabul ettiklerini belirtmişti

Haber Ara