Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

BM'nin ateşkes çağrısına Husilerden olumlu yanıt

BM'nin insanlık krizinin yaşandığı Yemen'de yaptığı ateşkes çağrısına Husilerden olumlu yanıt geldi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-19 21:48:36

BM'nin ateşkes çağrısına Husilerden olumlu yanıt

Yemen'de başkent Sana dahil önemli kentlerin kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Şii Husi grup, BM'nin çatışmaların durdurulması çağrısına yanıt olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve bu ülkelerin müttefiklerine yönelik saldırılarını askıya aldı.

Son dört yıldır Suudi liderliğindeki koalisyon güçleri ile sıcak savaş halinde olan Husiler bu bağlamda füze ve insansız hava araçları ile yapılan saldırıları durduracak.

Riyad'a çağrıda da bulunan grubun lideri Muhammed Ali el Husi, "Suudi öncülüğündeki koalisyon geniş kapsamlı barış istiyorsa adil ve onurlu bir barışın tesisi için tüm cephelerdeki operasyonları durdurmaya da hazırız" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Husi Hareketi Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el Husi, Suudi ve BAE'ye atıfla, "Saldırgan ülkelere karşı insansız hava araçları ve füze saldırılarına son verilmesi girişiminde bulunduğumuzu ilan ediyoruz." dedi.

Koalisyondan henüz resmi açıklama yapılmazken söz konusu girişimin, Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in insansız hava araçları ve füze kullanımına son verilmesi talebini yerine getirmek, barışın tesis edilmesine yönelik çabaları desteklemek ve Yemen'e yönelik saldırıların devam etmesinin gerekçesini ortadan kaldırmak için 'iyi niyet göstergesi' çerçevesinde başlatıldığı kaydedildi.

BM: Karar memnuniyet verici
Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Husi grubun kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Yemen'de savaş tüm taraflara seslenen Griffiths, "Müzakerelerin yapılabilmesine zemin hazırlayacak elverişli bir atmosferin yaratılması adına tüm tarafları söz konusu kararda sebat göstermeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, önceki gün yaptığı açıklamada, ''Yemen'deki tarafları yakında İsveç'te bir araya getirmeyi planlıyorum...Taraflarla esir değişimi için bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Bu, taraflar arasında imzalanacak ilk anlaşma olabilir.'' ifadelerini kullanmıştı.

Yemen'deki krizin dünyanın en büyük insani krizi olmaya devam ettiğine de dikkati çeken Griffiths, kadın ve çocuklarının önlenebilir hastalıklar yüzünden öldüğünü ve Yemen'in uzun süre ''unutulmuş savaş'' olarak anıldığını söylemişti.

"Yemen'de siyasi çözüme destek veriyoruz"
Bu arada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz de başkent Riyad'da düzenlenen Şura Meclisi oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, Yemen'deki siyasi çözüme destek verdiklerini ifade etti.

Selman, "Yemen halkının yanında oluşumuz bir tercih değil, İran destekli darbeci milislerin saldırılarına karşı duran Yemen halkına desteğin gerektirdiği bir görevdir." şeklinde konuştu.

Yemen'de Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon birliklerince desteklenen hükümet güçleri arasında 3 yılı aşkın süredir yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

BM'ye göre, yaklaşık 28 milyon nüfuslu Yemen'de 22 milyondan fazla kişi insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Haber Ara