Dolar

32,5069

Euro

34,8684

Altın

2.484,42

Bist

9.530,47

'BM'nin 2216 sayılı kararı uygulansın'

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, ülkede akan kanı durdurmak için barış ve BM'in 2216 sayılı kararını uygulama çağrısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 04:04:03

'BM'nin 2216 sayılı kararı uygulansın'

AA'nın haberine göre; Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkede akan kanı durdurmak için barış ve BM'in 2216 sayılı kararını uygulama çağrısında bulundu. 

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Körfez İşbirliği Konseyi'ne mensup ülkeler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin temsilcileri, Almanya, Hollanda, Türkiye, Japonya, Mısır büyükelçilerinin yanı sıra Körfez ülkeleri ile Avrupa Birliği heyet başkanlarının katılımıyla, Cumhurbaşkanı Hadi liderliğinde Riyad'ta bir toplantı düzenlendi. 

Toplantıda konuşan Hadi, Yemen halkının çatışmalar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, ülkenin tüm limanlarına petrol ürünleri, insani yardım malzemelerinin girişine izin verilmesi talimatını ilgili makamlara ilettiğini ifade etti.

"ÇÖZÜM DİYALOG MASASI ETRAFINDA TOPLANMAKTIR"

Yemen'in doğu-batı, kuzey-güney her bölgesinden sorumlu olduğunu vurgulayan Hadi, "Her çatışmanın çözümünün diyalog masası etrafında toplanmak" olduğuna işaret ederek, "Barışın tesisi ve kan dökülmesinin engellenmesi olan hedefimizde ilerlemeye devam edeceğiz. Darbecileri, barışın tarafına ve herhangi bir koşul ya da erteleme öne sürmeden BM 2216 sayılı kararını kabule çağırıyoruz" diye konuştu. 

Hadi ayrıca, Yemen'de çatışmaların ardından hasar gören yapıları onarmak, ülkeyi yeniden hayata döndürmek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

Devrik lider Ali Abdullah Salih'in başkanlığını yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi ve Husiler, geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a 2 ayrı mektup göndererek, Eylül ayının başlarında Maskat'ta üzerinde uzlaşıya varılan 7 maddeye uyacaklarını teyid etmişti. Söz konusu 7 madde arasında, Husiler ile Salih yanlısı güçlerin saldırılarını ve sivilleri öldürmeyi durdurup kentlerden çekilmesini öngören ve BMGK'da nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı karar yer alıyor.

Husiler, kararın uygulanması için Salih ile oğlunun cezalarının iptal edilmesi, Husi liderlerin mülklerine ilişkin getirilen el konulma kararı ile seyahat yasaklarının kaldırılması gibi şartlar öne sürmüştü. Yemen hükümeti, söz konusu şartları reddetmişti. 

Haber Ara