Dolar

32,5626

Euro

34,9387

Altın

2.426,84

Bist

9.722,09

BM, Kuzey Kore'yi 'acil' görüşecek

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün Kuzey Kore'nin yaptığı kıtalar arası balistik füze uyumlu hidrojen bombası denemesini 'acil koduyla görüşecek.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-04 08:25:49

BM, Kuzey Kore'yi 'acil' görüşecek

ABD, Japonya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin devlete ait basın yayın organlarında ülkenin kıtalararası balistik füzelerle (ICBM) uyumlu minyatür hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini duyurmasının ardından BMGK'ya "acil toplantı" çağrısında bulundu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley bu konuda yaptığı açıklamada toplantının bugün (TSİ) 17:00'de başlayacağını bildirdi.

BMGK, dört gün önceki acil toplantısında Kuzey Kore'nin kıtalar arası balistik füze denemesini sert bir dille kınayıp, denemelerin derhal sonlandırmasını isterken, denemelerin sadece bölge için değil üye ülkeler için de bir tehdit olduğunu kaydetmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin bugünkü denemesi son derece üzücü bir davranış ifadesini kullandı.

Amano ayrıca, denemenin "uluslararası toplumun yinelenen taleplerini tamamen önemsememek" olduğunu belirtti.

BM'DEN ve TRUMP'TAN KINAMALAR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu Kuzey Kore'yi sert bir şekilde kınarken, en son denemeyi ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmede "ciddi bir ihlal" olarak niteledi.
Kuzey Kore'nin bölgesel güvenliği "son derece istikrarsız" hale getirdiğini kaydeden Guterres, "Kuzey Kore, nükleer denemelere karşı normu ihlal etmeye devam eden tek ülkedir." dedi.
ABD Başkanı Donald Trump da bu konuda yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin ticaret ortaklarını cezalandırmayı düşündüğünü dile getirdi. Trump, Kuzey Kore'ye karşı bir operasyon düşünüp düşünmediği konusundaki bir soruya ise "göreceğiz" cevabını verdi.

Eylül 2016'dan bu yana 6'ncı nükleer denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore, denemenin "başarılı" olduğunu bildirirken, ABD Jeolojik Araştırmaları ise deneme nedeniyle Kuzey Kore'de 6,3 şiddetinde bir sarsıntı meydana geldiğini açıklamıştı.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliği hiçe sayarak yaptığı hidrojen bombası denemesini sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesini kullanıldı.

JAPONYA: AFFEDİLEBİLİR DEĞİL

Kuzey Kore'ye en sert tepkilerden biri Tokyo'dan geldi. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Japon hükümetinin Pyongyang yönetimine her türlü nükleer silah denemesinin "kesinlikle affedilebilir olmadığını" ilettiğini bildirdi.

NATO: ENDİŞELİYİZ

Kuzey Kore'nin nükleer denemesine ilişkin açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu; Kasım 2016'da kabul edilen 2321 sayılı karar dahil, birçok BM Güvenlik Konseyi kararının apaçık bir şekilde ihlalidir" şeklinde konuştu. Stoltenberg, "Pyongyang'ın istikrarı bozma amaçlı bu davranış şeklinin bölgesel ve uluslararası güvenliğe oluşturduğu tehdit nedeniyle NATO'nun endişeli olduğunu" belirtti.

GÜNEY KORE: PROVOKASYON

Güney Kore de nükleer denemeyi çok sert bir dille eleştirdi ve Kuzey Kore'ye yönelik çok daha ağır uluslararası yaptırımlar gerektiği uyarısını yaptı. Güney Kore hükümetinden yapılan açıklamada, Seul yönetiminin Kuzey Kore'nin tamamen izole edilmesi için tüm diplomatik yolları kullanacağı ifade edildi. Güney Kore, kuzeydeki komşusunun "sorumsuzca provokasyon" yaptığını savundu.

ÇİN'DEN TEPKİ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Kuzey Kore'ye BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısı yapıldı ve ülkenin "Durumu daha da kötüleştirecek yanlış eylemlerden kaçınması gerektiği kaydedildi. Açıklamada Kuzey Kore'nin attığı adımların durumu daha da kötüleştirdiği vurgulanarak Pyongyang yönetimine müzakerelere geri dönmesi çağrısı yapıldı.

RUSYA'DAN SERT MESAJ

Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın test nedeniyle derin endişe duyduğu bilgisine yer verildi. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada söz konusu testin uluslararası hukuka yapılmış bir meydana okuma olduğu ifade edildi ve kınanması gerektiği belirtildi. Açıklamada gelişmelerin ilgili tüm tarafların acil diyaloğunu gerektirdiği vurgulandı ve bunun Kore yarımadasındaki sorunların çözümü için tek yol olduğunun altı çizildi.

MERKEL İLE MACRON GÖRÜŞTÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Kuzey Kore'nin nükleer denemesini "en ağır şekilde" kınadı. İki liderin yaptığı telefon görüşmesinin ardından Berlin'den yapılan açıklamada Pyongyang'ın bu hareketle "provokasyonun yeni bir boyutuna eriştiği" ifade edildi.

İki liderin de "Kuzey Kore'nin uluslararası hukuku ayaklar altına aldığı ve uluslararası topluluğun bu yeni gerginliğe birlikte ve kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiği" konusunda hemfikir olduğu belirtildi. Liderlerin AB yaptırımlarının da daha da sertleştirilmesinden yana olduğu vurgulandı.

Fransa cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan yazılı açıklamada, Macron'un uluslararası toplumu ve BM Güvenlik Konseyi'ni Kuzey Kore'ye ivedi ve kararlı bir yanıt vermeye çağırdığı belirtilmişti. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanımız BM Güvenlik Konseyi üyelerini Kuzey Kore'nin uluslararası hukuk konusundaki bu son ihlaline ivedilikle yanıt vermeye çağırmaktadır" denilmişti.

İBRAHİM KALIN'DAN TEPKİ

715728

Haber Ara