Dolar

32,5530

Euro

34,8960

Altın

2.430,44

Bist

9.645,02

BM gözetimindeki soykırım 21 yaşında: Srebrenitsa

Bosna-Hersek'te Birleşmiş Milletler'e bağlı askerlerin gözetiminde gerçekleştirilen Srebrenitsa soykırımı, 21 yılında anılıyor. Avrupa'nın göbeğindeki soykırımda 8 bin 372 Boşnak Müslüman katledilmişti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-07 23:43:49

BM gözetimindeki soykırım 21 yaşında: Srebrenitsa

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımının 21. yıl dönümü kapsamında, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da "Srebrenitsa'yı konuşmak ve öğrenmek" konulu etkinlik düzenlendi.

Sırbistan İnsan Hakları Fonu tarafından başkentteki Kültürel Arınma Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) eski sözcüsü ve Fransız gazeteci Florence Hartman konuşmacı olarak katıldı.

Hartman, Srebrenitsa'nın 21 yıldır aynı şeyi simgelediğini belirterek, "Srebrenitsa, eski Yugoslavya'nın dağılması sırasında meydana gelen savaşta işlenen en büyük insanlık suçudur." dedi.

Srebrenitsa soykırımı hakkında 21 yıldır yapılan araştırmalarda halen "kör noktada" olduklarını ifade eden Hartman, soykırımın Boşnak halkı üzerinde siyasi amaçlarla işlendiğini ve bir şekilde işlenmeye devam ettiğini savundu.

Hartman, soykırım gerçeğinin inkar edilmemesi gerektiği mesajını vererek, "Srebrenitsa'da düzenlenen anma törenleri gelip düşüncelerinizi aktaracağınız bir konferans değildir. Orada, yıl boyunca kimlikleri tespit edilen kurbanlar toprağa veriliyor. Eski Yugoslavya'da olanlar insanlar arasındaki düşmanlıktan değil aksine belli bir amaç için araçsallaştırılmış beyinlerin yaptırımları sonucu olmuştur." diye konuştu.

İnsan Hakları fonu temsilcilerinden Sandra Orlovic de medyada Sırbistan'da Srebrenitsa konusunda çok fazla "alan yaratılmadığına" dair iddiaların olduğunu söyleyerek, "Bugün burada Srebrenitsa'da yaşananların ardından insanların hayatlarına nasıl devam ettiğini, kadınların ne gibi zorluklar yaşadığını ve uluslararası kurumların rolünü ele almaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Srebrenitsa kentinin 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrika ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yıl düzenlenecek törende kimliği tespit edilen 127 kişi defnedilecek.

Haber Ara