Dolar

32,3331

Euro

35,1182

Altın

2.302,25

Bist

9.079,97

BM Genel Sekreteri Guterres: (1)

'Bugün giderek artan oranda sınırların mültecilere kapandığını, daha fazla sayıda sığınmacının geri çevrildiğini, gelişmiş ülkelerin mülteci kabulünün azaldığını görmekteyiz. Bu kaygı verici'- 'Şu andaki asıl derdimiz uluslararası toplumun Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi ülkelere daha fazla destek vermesi ve bu ülkelerdeki mültecilerin daha fazla sayıda diğer ülkelere dağıtılması'- 'Mülteciler

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-20 22:36:49

BM Genel Sekreteri Guterres: (1)
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son dönemde ülkelerin sınırlarının mültecilere daha fazla kapandığını ve gelişmiş ülkelerin sığınmacı kabulünü azalttığını belirterek, "Mülteciler terörist değil, onlar terörün ilk kurbanları. Zaten terörden kaçtıkları için mülteci oluyorlar." dedi.

Guterres, BM Genel Merkezi'nde, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında önemli mesajlar verdi.

Mültecilerin sığındıkları ülkeler tarafından korunması gerektiğini ve bunun bir lütuf değil yasal yükümlülük olduğunu hatırlatan Antonio Guterres, günümüzde bu konuda sorunlar yaşandığını belirtti.

Bazı ülkelerin bu konudaki olumlu uygulamaların varlığına karşın günümüzde son 10 yıldaki eğilimin temelde olumsuz yönde olduğunu kaydeden Guterres, "Bugün giderek artan oranda sınırların mültecilere kapandığını, daha fazla sığınmacının geri çevrildiğini, gelişmiş ülkelerin mülteci kabulünün azaldığını görmekteyiz. Bu kaygı verici." diye konuştu.

Çatışmaların halen devam ettiği Suriye'de mültecilerin yakın dönemde ülkelerine geri dönemeyeceklerinin görüldüğünü vurgulayan Antonio Guterres, "Şu anda asıl derdimiz uluslararası toplumun Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi ülkelere daha fazla destek vermeleri ve bu ülkelerdeki mültecilerin daha fazla sayıda diğer ülkelere dağıtılması." ifadelerini kullandı.

Mültecilerin, yabancı düşmanlığı, siyasi popülizm ve ırkçılığın yükselmesinden olumsuz etkilendiğini anlatan Guterres, "Mülteciler bulundukları ülkelerde hedef oluyorlar. Çoğu zaman terör tehdidi olmakla suçlanıyorlar ancak mülteciler terörist değil, onlar terörün ilk kurbanları. Zaten terörden kaçtıkları için mülteci oluyorlar." şeklinde konuştu.

- "ABD'nin boşluğunu başkaları doldurur"

Özellikle gelişmiş ve zengin ülkelere seslenen BM Genel Sekreteri Guterres, bu ülkelere daha fazla mülteci kabul etmeleri, göçe neden olan çatışmalara siyasi çözüm bulunmasına katkı sağlamaları ve yardım fonlarını artırmaları çağrısı yaptı.

ABD'de Trump yönetimiyle birlikte göçmen ve mültecilere karşı oluşan eğilime değinen Guterres, "AB hükümetinden mülteci kabulü konusunda 2-3 yıl önceki seviyelerine geri dönmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin iklim anlaşmasından çekilmesi ve BM'ye yardımı azaltması kararlarını da eleştiren Antonio Guterres, "Uluslararası ilişkilerde boşluk olmaz. Birisi yerini boşaltırsa, orası mutlaka başkaları tarafından doldurulur. ABD, küresel konularda geri çekilirse, o boşluğu başka ülkeler doldurur." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Haber Ara