Dolar

32,5692

Euro

34,7313

Altın

2.485,64

Bist

9.524,59

BM desteğiyle Urumiye Gölü'nü 'İhya Projesi' başlatılacak

Urumiye Gölü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün çalışması ve Japonya'nın mali desteğiyle ihya edilecek

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-01 17:03:54

BM desteğiyle Urumiye Gölü'nü 'İhya Projesi' başlatılacak
İran'ın Urumiye Gölü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) çalışması ve Japonya'nın mali desteğiyle eski görünümüne kavuşacak.

İran'ın resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, merkezi İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan FAO'nun hazırladığı proje kapsamında Urumiye kentindeki göl eski görünümünü kazanacak.

FAO'nun konuyla ilgili jeolojik ve jeofizik incelemesinin ardından Urumiye Gölü'nün yatağına özel yöntemlerle su taşınması kararının verildiği belirtildi.

Gölü ihya çalışmalarının FAO ve Urumiye Gölü İhya Heyeti iş birliğiyle, bölgedeki arazi yapısı, tarım faaliyetleri ve su ihtiyacının dikkate alınarak yürütüleceği kaydedildi.

- Urumiye Gölü

Azeri Türklerinin türkülerine konu olan ve adını Batı Azerbaycan Eyaleti'nin merkezi konumundaki Urumiye'den alan göl, İran için önemli bir konuma sahiptir.

Urumiye Gölü'nun suyu, kuraklık nedeniyle 2003'te azalmaya başlamış ve 2013'te tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ülke genelinde gölün kurtarılması için gösteriler düzenlenirken İran hükümeti, Urumiye Gölü'nü ihya etmek için yaptığı çalışmalardan bir netice alamayınca Türkiye başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan destek talebinde bulunmuştu.

Haber Ara