Dolar

32,5722

Euro

34,6658

Altın

2.517,06

Bist

9.524,59

BM'den Ukrayna uyarısı

BM'den Ukrayna uyarısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-01 17:07:28

BM'den Ukrayna uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Simonoviç, Ukrayna'nın doğusunda hem ayrılıkçılar hem de hükümet güçlerinin savaş suçu işlemiş olabileceğine dair iddialar bulunduğunu bildirdi.

Simonoviç, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin Ukrayna'daki insan hakları ihlallerine ilişkin 10'uncu raporuyla ilgili açıklama yaptı.

Simonoviç, çatışmaların başladığı geçen yıl nisan ayının ortasından bu yana bölgede 626 kadın ve kız çocuğu dahil 6 bin 417 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 962 kişinin yaralandığını söyledi.

Adam öldürme, işkence, zorla çalıştırma, yağmalama, keyfi tutuklama, insan kaçakçılığı, fidye talebi gibi insan hakları ihlalleri işlendiğine işaret eden Simonoviç, "Ülkenin doğusunda bombardımanda kayda değer bir azalma olmasına rağmen son derece endişe verici insan hakları ihlalleri 5 milyon kişiyi etkilemeye devam ediyor" dedi.

Simonoviç, "Ukrayna'nın doğusunda hem ayrılıkçıların hem de hükümet güçlerinin savaş suçu işlenmiş olabileceğine dair iddialar var. Bu iddialar doğrulanırsa savaş suçu teşkil edecektir" diye konuştu.

- "Basın ve ifade özgürlüğü kötüye gidiyor"

Hem silahlı grupların hem de hükümet kontrolü altındaki bölgelerde gazetecilerin durumunun ve ifade özgürlüğünün giderek kötüleştiğini vurgulayan Simonoviç, "Hükümet, birçoğu Rus 100 medya organına yasak getirdi" ifadesini kullandı.

Simonoviç, raporda Rusya'nın ayrılıkçılara ağır silahlar sağladığına ve Rus askerlerinin Ukrayna'nın doğusunda savaştığına yönelik iddiaların da yer aldığını ifade etti.

- "Kırım'daki ihlaller endişe verici"

Kırım'daki insan hakları ihlallerinin "endişe verici" olduğunun altını çizen Simonoviç, Kırım'a girmesine izin verilmeyen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov ile bir araya geldiğini kaydetti.

Kırım'da Tatar meclis üyelerinin "sistematik baskı altında" olduklarını söyleyen Simonoviç, Kırım Tatarlarına ait yedi medya organına ruhsat verilmediği için bu kuruluşların artık faaliyetlerini yürütemediğini hatırlattı.

Haber Ara