Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

BM'den Suriye rejimine çağrı

BM, Suriye'de tıbbi malzemelerin yaralılara ulaştırılması konusunda Suriye rejiminin uluslararası standartlara uymadığını duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-30 16:22:26

BM'den Suriye rejimine çağrı

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, BM insani erişim çalışma grubu toplantısının ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Egeland, Suriye krizinde en büyük problemlerden birinin tıbbi yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılamaması olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Suriye rejimi ve ülkedeki diğer taraflar, tıbbi malzemelerin yaralılara ulaştırılması ve doktorların insanlara yardım etmesi konusunda uluslararası standartlara uyma eğilimi göstermiyor. 'Düşmanımın doktoru benim düşmanımdır' mantığı güdülüyor. Düşmanımın doktoru benim dostumdur çünkü sadece uluslararası hukuka uygun hareket ediyor."

Egeland, "Ülkede yeterince sağlık çalışan ve tıbbi malzeme yok. Ayrıca, ülkede bir tıbbi tahliye sistemi de yok. Bu sorunlar, Suriye'deki çatışmalardaki can kaybını artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki yaralıların tedavi edilmesinin engellenmeye çalışıldığı ve bunun sonucunda kadın ve çocukların da hayatını kaybettiğini belirten Egeland, "Bu tavra karşı insani çalışma grubu olarak bir şeyler yapmamız lazım." dedi.

Egeland, "Türkiye'den Kamışlı'ya güvenlik gerekçesiyle insani yardım ulaşımı kesildi. Bu nedenle Kamışlı'ya yardım ulaştırmanın tek yolu, Şam üzerinden sağlanmak zorunda. Umarım yakında bunu başarırız." diye konuştu.

Suriye'de dün bir yardım konvoyuna keskin nişancı saldırısı olduğunu ve şoförlerden birinin yaralandığını ifade eden Egeland, "Bu saldırı, yardım çalışmalarının ne kadar sorunlu olduğunu ve ateşkesin ülkede birçok bölgede uygulanmadığını gösteriyor." dedi.

Haber Ara