Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

BM’den, Libya’da ateşkes duyurusu

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Misyonu, 5+5 ortak askeri komitesi görüşmelerinin ikinci turunda başkent Trablus’ta sürdürülebilir bir ateşkes anlaşmasına ulaşıldığını duyurdu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-25 12:53:47

BM’den, Libya’da ateşkes duyurusu

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Misyonu, 5+5 ortak askeri komitesi görüşmelerinin ikinci turunda başkent Trablus'ta sürdürülebilir bir ateşkes anlaşmasına ulaşıldığını duyurdu.

BM misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada Cenevre'deki Milletler Sarayı'nda Gassan Selame'nin katılımıyla düzenlenen müzakere turunun sivil alanlarda güvenliği ve istikrarı sağlamayı amaçladığı ifade edildi.

Açıklamaya göre taraflar, ‘daha fazla istişare için taslak anlaşmasının liderlere sunulması' ve ‘müzakereleri sürdürme ve istenen anlaşmayı uygulama yolunda gerekli alt komitelerin görevlerinin hazırlanmasının tamamlanması için gelecek ay Cenevre'de yeniden bir araya gelme' konusunda uzlaşı sağladı.

Taraflara, ‘görüşmelerdeki ciddiyet, samimiyet ve yüksek mesleki ruh' dolayısıyla teşekkür eden misyon açıklamasında ‘görüşme turu sırasında daimi ateşkes hazırlığı ile ortak bir takip mekanizmasıyla ve Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ile 5+5 ortak askeri komisyonun desteğiyle sivillerin bölgelerine güvenli bir şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak' için çalışıldığını vurguladı.

Misyon taraflara bir kez daha ‘sivilleri, mülklerini ve hayati tesisleri koruma ve mevcut ateşkese tamamen uyma' çağrısında bulundu.

Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Libya topraklarında herhangi bir askeri üs kurulmasını veya herhangi bir yabancı kuvvetin varlığını kabul etmediklerini yineledi.

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden (UMH) üst düzey bir yetkili de, Türkiye'ye Trablus içerisinde bir askeri üs verildiğini söyledi.

Serrac hükümetinde Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale, söz konusu hükümetin LUO güçlerinin Trablus yakınlarındaki görevlerinden geri çekilmesinde ısrar ettiğini bildirdi.

Ancak LUO'dan üst düzey bir kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada güçlerinin Trablus'taki ateşkese bağlılıklarına rağmen bulundukları pozisyondan geri çekilmek istemediklerini belirtti.

Seyyale, hükümet heyetinin, ‘ordu güçlerinin, Trablus'un merkezinden birkaç kilometre uzaklıkta olan şu anki mevziilerinden geri çekilmesinde' ısrar ettiğinin altını çizerek savaşan taraflar arasında Cenevre'de düzenlenen askeri müzakerelerin sonuçlarına dikkat çekti.

UMH Başkanı Serrac da Cenevre'de BM Genel Merkezi'ndeki İnsan Hakları Konseyi'nin 43'ncü oturum çalışmaları sırasında yaptığı açıklamada, Mareşal Halife Hafter'i ‘savaş suçlusu' olarak nitelendirdi. Fayiz es-Serrac ülkenin yaşadığı duruma ilişkin değerlendirmesinde ‘Libya'nın bireysel hırslar ve dış müdahaleler nedeniyle istisnai koşullara tanık olduğunu' söyledi. Halkın yaşam koşullarına müdahaleyi ve Libya gelirinin ana kaynağı olan petrolün siyasi bir pazarlık kartı olarak kullanılmasını da eleştiren Serrac, son insan hakları ihlallerinin de herkesi etkileyen bu trajediyi daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti.

Kaynak: Şarku'l Avsat

Haber Ara