Dolar

32,5873

Euro

34,7911

Altın

2.498,58

Bist

9.457,23

BM'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar

Kuzey Kore’nin BM kararlarına ve uluslararası çağrılara rağmen füze denemelerini sürdürmesi üzerine yeni kararlar yolda.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-04 11:46:24

BM'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar

Kuzey Kore'nin art arda yaptığı füze denemeleri karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yeni yaptırımlar uygulanması kararını aldı. ABD tarafından sunulan ve Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların genişletilmesini öngören tasarı cuma günü BMGK'da oybirliği ile kabul edildi.

BMGK'nın yaptırım listesine Kuzey Kore'nin nükleer programına finansal destek vermekle suçlanan 14 Kuzey Koreli ve 4 firma daha eklendi. Bu kişi ve kuruluşlar hakkında seyahat yasağı ve varlık dondurma kararı alındı.

Bu yaptırımlar kapsamında mal varlıklarının dünya çapında dondurulması ve seyahat yasağı uygulanması kararı alındı. Yaptırım listesine alınan kuruluşlar arasında devlet bankası Koryo da bulunuyor.

Karar metninde ayrıca Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programı kınandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, BMGK'nın Kuzey Kore'ye net bir mesaj gönderdiğini belirterek, "Balistik füze denemelerine son verin ya da sonuçlarına katlanın" dedi.

BMGK, 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'ye yaptırımlar uyguluyor. Bundan önce Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar içeren altı karar metni kabul edildi. Ancak BMGK'nın aldığı yaptırım kararları, Kuzey Kore'nin nükleer programından ve füze denemelerinden vazgeçmesinde etkili olmuyor.

 

Haber Ara