Dolar

32,4554

Euro

34,9806

Altın

2.435,53

Bist

9.772,24

BM'den Kıbrıs açıklaması: Türk askerinin durumu...

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, 'Türk askerinin durumunu yeni bir bakışla ele alıyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-24 20:39:44

BM'den Kıbrıs açıklaması: Türk askerinin durumu...

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, New York'ta basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Eide, Güvenlik Konseyi'ne çözüm müzakerelerinde gelinen son durumla ilgili bilgi verdi.

TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI

Toplantının ardından gazetecilere bir açıklama yapan Eide, adadaki Türk askerinin varlığıyla ilgili uzlaşmazlığın aşılması için sorunun "yeni bir bakışla ele alındığını" söyledi.

TÜRK TARAFI KABUL ETMİYOR

Rum kesiminin Türk askerinin adadan ayrılmasını istediğini ancak Kıbrıslı Türklerin buna itiraz ettiğini belirten Eide, her iki tarafla birlikte garantör devletler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın "herkesi memnun edecek çözümler" arayışına girdiğini ifade etti. Eide, "Kolay olacak mı? Hayır. Peki çözümler geliştirmek için irade var mı? Evet. Ve bizim de ağırlıklı olarak odaklandığımız nokta bu" dedi.

GELİNEN SON DURUMDA...

BM Temsilcisi, şu anda gündeme getirilen sorular arasında Kıbrıs'ta hem Türk hem de Rumların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak yeni "mekanizmalar" ve uluslararası toplum ile komşu ülkelerle kurulabilecek yeni "bağlantılar" olup olmadığının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

"GÜVENLİK" BİR KAÇ AŞAMALI

"Kıbrıs'ta güvenlik meselesi birkaç kademe olarak anlaşılmalıdır" diyen Eide, bu aşamaları anayasal meseleler, iç ve dış güvenlik ve varılan anlaşmanın korunması için geliştirilecek mekanizmalar olarak sıraladı.

TÜRK TARAFININ ŞARTLARI

Türk tarafının şartları şu şekilde:

- Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

- Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

- Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)

ASKER MESELESİ

Rum tarafı ve Yunanistan Türkiye'nin adadaki askerlerini çekmesini istiyor. Fakat Türkiye bunu kabul etmiyor.

13 Ocak gnü cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Asker kalacak" dedi.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

461727

Haber Ara