Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

BM'den 8 ülkeye 'nükleer' çağrısı

BM, ABD, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan'a nükleer denemeleri yasaklayan antlaşmayı onyalama çağrısı yaptı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-27 23:39:42

BM'den 8 ülkeye 'nükleer' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer denemeleri yasaklayan antlaşmayı henüz onaylamayan ABD, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan'a "antlaşmayı onaylayın" çağrısında bulundu.

AA'nın haberine göre; Ban, BM Viyana Ofisi'nde düzenlenen “Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Antlaşması'nın (CTBT) 20. yıl dönümü” konulu panelde konuştu. Nükleer deneme çılgınlığının sona erdirilmesini isteyen Ban, bunun için "Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Antlaşması"nın bütün ülkeler tarafından imzalanması ve onaylanması gerektiğini hatırlattı.

"İSMİMİ KULLANARAK BÜTÜN NÜKLEER DENEMELERİ YASAKLAYACAĞIM"

İsminin "Ban" olduğunu ve bunun İngilizcede "yasaklamak" anlamına geldiğini aktaran Ban, "Benim ismim Ban. İsmimi kullanarak bütün nükleer denemeleri yasaklayacağım" dedi.

Bütün ülkelerin nükleer denemeleri yasaklamak için yükümlülük altında olduğunu vurgulayan Ban, hiçbir ülkenin bu sorumluluktan kaçamayacağını belirtti.

"NÜKLEER DENEMELER SULARI ZEHİRLİYOR"

Ban, nükleer denemelerin hukuki olarak bağlayıcı bir şekilde yasaklanması için anlaşmanın yürürlüğe girmesi gerektiğini hatırlattı.

İki binin üzerinde nükleer deneme yapıldığını ve bunun çevreye ciddi zararlar verdiğini kaydeden Ban, "Nükleer denemeler suları zehirliyor, kansere neden oluyor, radyoaktif serpintiyle çevreye ve gelecek kuşaklara zarar veriyor" ifadesini kullandı.

Ban, nükleer denemelerin durdurulması ve yasaklanmasının kurbanlara verilecek en büyük hediye olduğunu söyleyerek kurbanların çektiği ızdırabın dünyaya bu çılgınlığın sonlandırılmasını öğrettiğini vurguladı.

8 ÜLKE ONAYLARSA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Merkezi Viyana'da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) Hazırlık Komisyonu, 19 Kasım 1996'da imzaya açılan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması'nın (CTBT) yürürlüğe girmesi için faaliyet gösteriyor. CTBT'nin yürürlüğe girebilmesi için bütün ülkelerin antlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylamaları gerekiyor. Antlaşma bugüne kadar 183 ülke tarafından imzalanırken, 164 ülke tarafından onaylandı. Nükleer denemeleri yasaklayan anlaşma, ABD, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan tarafından imzalanıp onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Haber Ara