Dolar

32,5581

Euro

34,9768

Altın

2.418,35

Bist

9.722,09

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 18:35:45

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, dünyadaki savaşlar ve çatışmaların çölleşmeye, küresel ısınmaya ve arazi bozulmasına büyük etkisi olduğunu belirterek, "Onun için savaşsız bir dünya içerisinde elbirliğiyle hareket etmemiz gerekir" dedi.

Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu ve ATO Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nın (UNCCD COP12) Yüksek Düzeyli Oturumu Toplantısı'nda konuşan Arzu, Ankara'da gerçekleşen terör saldırısı için başsağlığı dileklerini ileten ülkelere teşekkürlerini dile getirdi. Arzu, terörün bir insanlık suçu olduğunu ve tüm ülkelerin teröre karşı ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

"Dünyadaki savaş ve çatışmaların çölleşmeye, küresel ısınmaya ve arazi bozulmasına büyük etkisi olduğunu hepimiz kabul ediyoruz" diyen Arzu, onun için savaşsız bir dünya içerisinde elbirliğiyle hareket etmek gerektiğini belirtti.

Arzu, toplantının ve sonuçlarının arazi bozulmasının dengelenmesi, çölleşme ve küresel ısınma sorununa çözüm olacağına inandıklarını bildirdi.

- "Yeni programların hiçbiri 'çölleşme ile mücadele' ifadesini içermiyor"

Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Genişleme Bölüm Başkanı Nicholas Hanley, ülkelerin bir çoğunun su, gıda ve göç konularını dikkate aldığını ve gelecek için bu konularda politikalar belirlendiğini belirterek, Avrupa Komisyonu için önceliklerden birinin "farkındalık" olduğuna dikkati çekti.

Ülkeler arasında çölleşmenin engellenmesi için kaynak bulmak konusunda insanların nasıl ikna edilebileceğinin soru işaretleri arasında yer aldığını dile getiren çizen Hanley, Avrupa Birliği'nin sunulan bütçeler çerçevesinde finansmana açık olduğunu belirtti.

Hanley, çölleşmeyi önlemek için çevre, tarım, planlama ve ekonomi bakanlıklarının hepsinin aynı anlayışa sahip olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çevreyi, Avrupa Birliği'nin sizlerin ülkesine sunduğu yardım programlarının kapsamına aldık. Son yıllardaki programlara baktığımda şunu söylemeliyim, hala sözleşmelerin etkili taraflarından birinin AB parasını nasıl harcamak istediği konusunda net bir şey söylediğini görmedim. Yeni programların hiçbiri 'çölleşme ile mücadele' ifadesini içermiyor. Çok fazla yeni konu var tabii ki. Belki bakanlıklarınız yeni planlamalar yaparken bunu da dikkate alabilirsiniz. Tabii ki, AB sizlere sunduğumuz bütçe çerçeveleri içerisinde finansmana açık. Bunların faydalı olacağını da düşünüyorum."

Haber Ara