Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

BM Avrupa'yı uyardı: IŞİD'çiler geri dönüyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Terörle Mücadele Departmanı Başkanı Jean-Paul Laborde, çatışma bölgelerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geri dönen IŞİD'çi sayısının son 1 yılda yaklaşık yüzde 33 oranında artış gösterdiğini duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-19 15:53:00

BM Avrupa'yı uyardı: IŞİD'çiler geri dönüyor

Jean-Paul Laborde AB yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından dün yaptığı açıklamada, Avrupa'nın bu yıl Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğrayan IŞİD'lilerle karşı karşıya kalacağını, bu sefer dönecek olanların savaşa zorlandıkları için öncekilerden daha tehlikeli olduğunu ifade etti.

Laborde, son 1 yılda Avrupa'ya geri dönen yabancı terörist sayısının yüzde 33 oranında arttığını kaydetti.

Batı Avrupa'daki tehdit seviyeleri, son 2 yılda onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırılar da hesaba katılarak birçok ülkenin sınırlarını koruma yeteneğinden endişe duyulması nedeniyle de yüksek seviyelerde. Avrupa'ya dönmek isteyen yabancı IŞİD'çilerin, daha öncekilere kıyasla şimdi çok daha 'tehlikeli' olduğunu vurgulayan Laborde, "Ortalama olarak bu insanlar daha kararlı, daha deneyimli ve daha becerikli" şeklinde konuştu.

AB ülkelerinde uygulanan seyahat kısıtlamalarının yabancı terörist akışını önemli ölçüde azaltmayı başardığını ifade eden Laborde, "Seyahat kısıtlamalarına rağmen, muhtemelen sınırlardan geçip (AB) ülkelerine geri dönen çok sayıda terörist savaşçı olacaktır" dedi.

Birleşmiş Milletler'in hükümetlerden derlediği verilere göre, Avrupa'dan Ortadoğu'daki savaşlara katılan 30 bin civarındaki yabancı teröristin yüzde 40 ila 50'sinin, IŞİD kontrolü altındaki bölgelerden ayrıldığı tahmin ediliyor.

 

Haber Ara