Dolar

32,3544

Euro

35,1415

Altın

2.301,58

Bist

9.079,97

BM: Arakanlı Müslümanlar zulüm altında

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Arakanlı Müslümanların sağlıksız şartlarda yaşamaya çalıştığını belirterek, uluslararası topluma bu konuda harekete geçmesi için çağrıda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-03 12:19:06

BM: Arakanlı Müslümanlar zulüm altında

AA'nın haberine göre, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Myanmar'da yerlerinden edilen Rohingya Müslümanlarının son derece sağlıksız kamp şartlarında yaşamaya çalıştığını belirterek, bu sorunun çözülmesi için Myanmar hükümeti ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

Ging, Myanmar'da yaptığı incelemelere ilişkin BM'de düzenlediği basın toplantısında, Myanmar'ın önemli bir demokratik dönüşümden geçtiğini ve bunun sonucu ülkenin kalkınmakta olduğunu ancak tüm kesimlerin bu imkanlardan faydalanamadığını söyledi.

Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Müslümanlarının bu gruplardan birisi olduğunu vurgulayan Ging, 2012 yılında başlayan olaylar nedeniyle halen 120 bin Müslümanın evsiz konumunda olduğunu dile getirdi.

Yerlerinden edilen Rohingyaların kaldığı kampları ziyaret ettiğini ifade eden Ging, "Kamplardaki geçici barınakların çoğu yıkılmak üzere ve kanalizasyon sistemi korkunç boyutlarda kötü. Müslümanların kamplardan çıkmasına ve hastaneye gitmelerine bile izin verilmiyor" dedi.

"Müslüman kadının bebeğini hastaneye götürmesine izin vermediler"

Kamplardaki çocukların "yürek parçalayıcı" koşullarda yaşadığını anlatan Ging, "Myebon'daki kampta Müslüman bir kadın, bir aylık bebeğini hastaneye götürmesine izin vermediklerini ve çocuğunun oksijen yetersizliğinden öldüğünü anlattı. Bu ayrımcı uygulamalara son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bu politikaların başarıya ulaşamayacağını da kaydeden Ging, "Ayrımcılık ve insanların haklarından mahrum edilmeleri gibi insanlık dışı politikalar tarih boyunca hiç başarılı olamamıştır" dedi.

Ging, yerlerinden edilmiş insanların evlerine dönebilmeleri ve barış içinde diğer toplumlarla birlikte yaşayabilmeleri için Myanmar hükümeti ve uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Haber Ara