Dolar

32,3498

Euro

35,1287

Altın

2.302,35

Bist

9.079,97

BM Arakanlı Müslümanlar konusunda sistematik başarısızlığını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir iç rapora göre örgüt, Myanmar ordusunun 2017 yılında Arakanlı Müslümanlara yaptığı saldırılar karşısında 'sistematik bir başarısızlığa' uğradı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-18 11:11:54

BM Arakanlı Müslümanlar konusunda sistematik başarısızlığını kabul etti

BM tarafından 34 sayfalık iç raporda, Guatemala eski Dışişleri Bakanı ve ABD Büyükelçisi Gert Rosenthal'in “Ortak bir eylem planı yerine parçalı planlarla BM sisteminde ciddi hatalar yapıldı ve fırsatlar kaybedildi" ifadesi yer alıyor.

Euronews'ten Burak Ortahamamcilar'in haberine göre Rosenthal, raporda BM'nin saldırıları engellemedeki başarısızlığını genel sorumluluk olarak nitelendirerek "Bir başka deyişle BM'nin sistematik başarısızlığı olarak ifade edilebilir" sözleriyle tanımlıyor. Eski Bakan, BM'yi Myanmar yetkililerinin olumsuz eğilimleri tersine çevirmek ve olumlu eğilimleri pekiştirmek noktasında etkisiz kalmakla eleştiriyor.

Gert Rosenthal raporda “Güvenlik Konseyi tarafından temsil edilen Birleşmiş Milletler'in ortak üyeliği, sekretaryaya gerek duyulan zamanlarda yeterli desteği sağlamayarak bu sorumluluğun bir kısmını taşımaktadır” ifadesini kullandı.

ROHİNGYA MÜSLÜMANLARINA YÖNELİK SOYKIRIM

25 Ağustos 2017'de Arakan sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetli müdahale başlatmıştı. BM'ye göre, bu tarihten sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak tanımlıyor. ABD Temsilciler Meclisi de saldırıları "soykırım" olarak tanımlayan yasa tasarısını kabul etmişti.

 

Haber Ara