Dolar

32,3691

Euro

34,9843

Altın

2.326,26

Bist

9.079,97

BM: Arakan'daki saldırılar sistematik

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan raporda Arakanlı Müslümanlara karşı yürütülen 'vahşi' saldırıların 'organize, sistematik ve koordineli' bir şekilde yapıldığı kaydedildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-11 16:43:48

BM: Arakan'daki saldırılar sistematik

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara karşı yürütülen "vahşi" saldırıların "çok iyi organize edilmiş, sistematik ve koordineli" şekilde yapıldığını bildirdi.

OHCHR Ofisi'nden bir misyonun 14-24 Eylül tarihlerinde Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki sığınmacı kamplarında bulunan 65 Arakanlı Müslümanla yaptığı mülakatlara dayandırılarak hazırlanan rapor açıklandı.

Raporda, Myanmar güvenlik güçlerinin Müslümanları sadece Myanmar dışına çıkarmak için niyetlenmediği ayrıca evlerine geri dönmelerini engellemek amacıyla saldırılar düzenlendiği vurgulandı.

Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e sığınan 520 bin civarındaki Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların stratejilerinden birinin de Müslüman halka "fiziksel, duygusal ve psikolojik" travma yaşatmak olduğunun altı çizilen raporda, "temizleme operasyonlarının" bilinenin aksine 25 Ağustos'tan önce başladığına işaret edildi.

Raporda, Müslümanlara karşı yürütülen "vahşi" saldırıların "çok iyi organize edilmiş, sistematik ve koordineli" bir şekilde yapıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, Arakan'ın demografik yapısının değiştirilmek istendiği, öğretmenlerin, kültürel ve dini liderlerin hedef alındığı kaydedildi.

CAMİLER ve KUR'AN-I KERİM HEDEF ALINDI

Birleşmiş Milletler (BM), Cenevre Ofisi'nde rapora ilişkin basın toplantısı düzenleyen OHCHR Myanmar Misyonu Başkanı Thomas Hunecke, 9 gün boyunca kamplardaki insani drama şahit olduklarına dikkati çekerek, "Daha önce hayatımda böyle bir şeyi hiç görmedim." dedi.

Hunecke, Myanmar güvenlik güçlerinin köylere gelerek Müslüman halka önce anons yapıp sonra saldırdığını, güvenlik güçlerinin ardından da yerli fanatik Budistlerin köylere girerek Müslümanların evlerini tek tek yaktıklarını anlattı.

Bölgeye erişim izinleri olmadığı için öldürülen Arakanlı sayısı hakkında tam bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Hunecke, görüştükleri sığınmacıların kendilerine köylerde toplu katliamlar yapıldığını aktardıklarını söyledi.

"Bu saldırıların temelinde ne yatıyor? Arakanlılara dini veya etnik, hangi nedenlerden dolayı saldırıyorlar?" sorusuna Hunecke, görüştükleri sığınmacıların kendilerine "Myanmar hükümeti bize, 'siz Myanmar'a ait değilsiniz. Siz Bengalisiniz' diyordu." şeklinde ifadelerde bulunduğunu kaydetti.

Aynı soru üzerine söz alan OHCHR Myanmar Misyonu Üyesi Karin Friedrich ise "Benim görüştüğüm kişiler de dini nedenlerden dolayı hedef alındıklarını söyledi. Bazı beyanlarda, camilerin hedef alınarak yakıldığı, kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık yapıldığı ifade edildi." şeklinde konuştu.

OHCHR Asya ve Pasifik Şefi Jyoti Sanghera da Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çi'ye çağrıda bulunarak, Arakan'daki ordu güçlerinin işlediği şiddetin "derhal" durdurulmasını istedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara