Dolar

32,5719

Euro

35,0273

Altın

2.433,18

Bist

9.776,53

BM 75. Genel Kurul Başkanlığı'na seçilen Bozkır’dan ilk açıklama

BM'nin 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Volkan Bozkır, 'Bunlar ülkemize olan güven ve bu işi iyi yapabileceğimize olan inançtan kaynaklandı' açıklamasında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-18 12:36:22

BM 75. Genel Kurul Başkanlığı'na seçilen Bozkır’dan ilk açıklama

Birleşmiş Milletler'de (BM), 75. Genel Kurul Başkanlığı seçimleri yapıldı.

Genel Kurul Başkanlığı için tek aday gösterilen eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır, 192 üye ülkenin oy kullandığı seçimde 178 ülkenin desteğini aldı.

Bozkır, Türkiye'den BM Genel Kurul Başkanlığı'na seçilen ilk isim oldu.

BOZKIR'DAN GÜVEN VE İNANÇ VURGUSU

Sonuçlarla ilgili görüşlerini paylaşan Volkan Bozkır, "Bunlar, ülkemize olan güven ve bu işi iyi yapabileceğimize olan inançtan kaynaklandı." dedi.

ADAYLIĞININ PERDE ARKASINI ANLATTI

Konuyla ilgili açıklamasında Bozkır, "2014 yılında bir BM Genel Kurulu toplantısında -ben o zaman Avrupa Birliği Bakanı'ydım, Sayın Çavuşoğlu da Dışişleri Bakanı'ydı- Genel Kurul salonunda otururken Cumhurbaşkanımız dedi ki 'Kim yönetiyor Genel Kurulu?' Biz de 'Arjantinli birisi yönetiyor' dedik." şeklindeki notu paylaştı.

ERDOĞAN: "BİZ NİYE BAŞKAN OLMUYORUZ?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Biz niye Genel Kurul Başkanı olmuyoruz?" diye sorduğunu aktaran Bozkır, "Ve orada, 2014 yılının Eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Dışişleri Bakanımızın da yoğun çabalarıyla adaylığımızı 2014 yılında koyduk. Eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanımız benim ismimi açıkladı." dedi.

Bozkır, "Hiçbir şey bir günde bir ayda, bir senede olmuyor." diyerek, bunun uzun vadeli bir planlama olduğunu kaydetti ve 30 ülkeli Batı Grubu'ndan tek aday olarak onaylandığını ifade etti.

EYLÜL 2021'E KADAR GÖREVDE OLACAK

15 Eylül'de görevi BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande'den devralacak olan Bozkır, Eylül 2021'e kadar bu görevi sürdürecek.

Haber Ara