Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

BM: 2 milyondan fazla çocuk eğitime başlayamadı

BM İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü O'Brien, Suriye'de okulların açılmasına rağmen 2 milyondan fazla çocuğun eğitime başlayamadığını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 09:38:04

BM: 2 milyondan fazla çocuk eğitime başlayamadı

AA'nın haberine göre, O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki insani duruma ilişkin verdiği brifingde, ülke içinde ve dışında savaş nedeniyle yaşanan insani trajediyi anlattı.

Suriye'deki insani krizin dinmek yerine daha da kötüleştiğini vurgulayan O'Brien, korkunç insan hakları ihlallerinin devam ettiğini, sadece 17-26 Ağustos arasında rejimin Şam civarında sivillerin yaşadığı bölgelere gerçekleştirdiği saldırılarda en az 90 kişinin öldüğünü, 300 kişinin de yaralandığını söyledi.

Hastanelerin ve okulların hedef alındığını ifade eden O'Brien, ağustos ayında sağlık kuruluşlarına 12 saldırı gerçekleştirildiğini ve bu saldırılarda 15 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirtti.

Okullara yapılan saldırılara ilişkin bilgi veren O'Brien, "2014 başından beri okullara yönelik en az 84 saldırı düzenlendi. Suriye'deki her dört okuldan biri kullanılamaz durumda. Okul ve hastanelere saldırılar savaş suçudur" dedi.

Savaşın Suriyeli çocuklar üzerinde çok derin etkileri olduğunu anlatan O'Brien, "Okullar açılmasına rağmen Suriye'de 2 milyondan fazla çocuk, yani her üç çocuktan birisi okulda değil. DAİŞ'in kontrol ettiği bölgelerdeki yüz binlerce çocuk ise terör örgütünün hazırladığı müfredata göre eğitim almakta" diye konuştu.

Sorunun çözümü için BMGK üyelerine bir kez daha birlik çağrısı yapan O'Brien, Suriyeli sığınmacılara kapılarını açan komşu ülkelere de uluslararası toplumun yardım etmesini istedi.

Haber Ara