Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

Blockchain nedir?

Blockchain kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanıdır.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-20 15:11:00

Blockchain nedir?

Blockchain adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veren teknolojidir.  Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Aracıları ortadan kaldırdığı için mevcut sistemlere muhalif olsa da günümüzde bankaların da dahil olduğu farklı oyuncular e-ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi işlemler için Blockchain'i keşfetmeye ve kullanmaya başlıyor.

BLOCKCHAİN ÜZERİNDEN İLK EVLİLİK 

Bankalar ve Blockchain'in geleceğinin Blockchain'in interneti temelden değiştirebileceğini dijital bir kimlik olarak kullanılabileceğini düşünenler mevcut. Edurne ve Mayel ise 1 Aralık'ta evliliklerini bir devlet kurumunun onayıyla değil Blockchain üzerinden gerçekleştirerek bir ilke imza attı bile.

BLOCKCHAİN'LE BANKALAR KAZANÇLI OLACAK

Günümüzde finansal teknoloji girişimleri tarafından gelirleri tehdit altında olan geleneksel bankacılık sistemi ise Blockchain'den faydalanma yoluna girmiş durumda. 2022 itibarıyla bankaların Blockchain'i kullanması durumunda masraflarını 15-20 milyar dolar azaltabileceği öngörülüyor.

ABN Amro, ING, Rabobank gibi Hollanda bankaları 2014 sonunda Blockchain'e yönelim göstermiş, NASDAQ ise özel pazar platformunda kullanılmak üzere Mayıs ayında Blockchain'e el atmıştı. Microsoft geçtiğimiz yaz aylarında Blockchain'e sosyal fayda amaçlı yaklaşırken, Deutsche Bank ve Goldman Sachs ise geçen hafta Blockchain'in geleceğine ışık tutan önemli bir açıklamalar yaparak dikkatleri üzerine çekti.

Bankalar sivil inisiyatifler gibi hızlı hareket edemese de onlarca banka R3cev organizasyonu altında finansal teknolojilerin geleceğini ve elbette Blockchain'in pazardaki rolünü belirlemek için birlikte hareket ediyor.

Finansal Servisler' 15 etkinliğimizde Multinet Up Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Başev'in de bu konuda görüşünü dile getirmişti.

Özetle Blockchain'in önümüzdeki dönemde takip edilmesi gereken başlıca teknolojilerden biri olduğu çok açık. Finansal kuruluşların güvenlik ve sistemsel tasarruflar açısından Blockchain teknolojisini kullananacağı da. Ancak bu durumun Bitcoin gibi Blockchain temelli muhalif sistemleri güçlendirip güçlendirmeyeceği büyük bir soru işareti. Devletlerin ise Blockchain'i çeşitli vatandaşlık hizmetlerinde kullanması mümkün gözüküyor. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara