Dolar

32,5972

Euro

34,7874

Altın

2.496,06

Bist

9.524,59

Bizim sorunumuz ‘yerli ve milli’

TIMETURK Sosyal Medya Yazarı Abdulkadir Mercanoğlu yazdı:

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-28 13:54:50

Bizim sorunumuz ‘yerli ve milli’

TIMETURK | SOSYAL MEDYA
ABDULKADİR MERCANOĞLU

Biz ne zaman bir yerde ‘milli, yerli' gibi başlıklar görsek heyecanlanırız. Bu zamana kadar hep onun hasretiyle yandık durduk. Hep ‘biz niye yapamıyoruz' diye sorduk ama hiç yapmaya çalışmadık.

Geçtiğimiz aylarda 10 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını söyleyen “geliyoo” isimli arama motorunu ilk duyduğumuzda sevinmiştik. Sonunda oldu dedik ama 15 dolara mal edilen Google altyapısı olduğunu duyunca hevesimiz kursağımızda kaldı.

Şimdi geçtiğimiz gün Turkcell'den yerli arama motoru hamlesi geldi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, düzenlenen lansman ile uzun süredir beklenen yerli arama motoru ‘Yaani'yi tanıttı.

Terzioğlu verilerin yurt içinde tutulacağının söylerken, Turkcell'in Gebze/Kocaeli'de kurduğu veri merkezine dair bilgileri de paylaştı; “Ülke olarak verilerimizin yüzde 96'sı yurtdışında tutuluyor” dedi.

Ancak sosyal medyada atılan paylaşımlar yine hevesimizi kısmen kursağımızda bıraktı.

Bilgisayar üzerinden giriş yapılmadığını bildiğimiz Yaani'nin yaani.com.tr üzerinden değil de tr.yaani.com.tr üzerinden aslında yayına sunulmuş olduğunu öğrenince haliyle site geliştiriciler tarafından incelemeye alındı.

Terzioğlu'nun verilerin yurt içinde tutulacağını söylemesi üzerine sosyal medyada en çok konuşulan konu “Google altyapısı ile nasıl yurt içinde kalacak” oldu.

Çoğu geliştiricinin attığı iddialar sosyal medyada hızlıca yayılınca herkesin aklına “Bu da mı 15 dolarlık yerli arama motoru” sorusu geldi. Gelmekte haklı da.

Adında iki ‘a' bulunan ‘Yaani' bize ‘Google'nin iki ‘o'sunu da hatırlatmıyor değil.

Çoğu kişinin ise “Turkcell bu, yapar mı böyle şey” demesine rağmen geliştiriciler sitenin bir çok eksiğini bularak paylaşmaya devam ediyor.

Turkcell'den ise henüz bu konularla ilgili bir açıklama yok.

Umarım hevesimiz kursağımızda kalmaz.

SOSYAL MEDYADA TAKİP İÇİN:

https://twitter.com/KadirMercanoglu

https://www.facebook.com/KadirMercanoglu

https://www.instagram.com/kadirmercanoglu/

Haber Ara