Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

Bizim için Suriye'de yeni bir yol var mı?

Hürriyet Yazarı Verda Özer, bugünkü köşesinde şunu sordu: Manayı koruyarak sureti değiştirmek mümkün mü? Yani ulusal güvenliğimizi sağlarken, pragmatik ve esnek bir dış politika uygulayabilir miyiz?

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-07 16:05:49

Bizim için Suriye'de yeni bir yol var mı?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Özer, yazısının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı İbrahim Kalın'ın geçtiğimiz haftasonu yapılan 3'üncü “Milli Kültür Şûrası”nda sarf ettiği bir cümleyi not düştü:

"Manayı koruyarak sureti değiştirmek mümkün.”

Ve devam etti:

"IŞID SONRASI RESİM GİTTİKÇE NETLEŞİYOR"

Suriye'de işler gitgide karışıyor. Ve bizi iyice köşeye sıkıştırıyor. DEAŞ sonrası Suriye'de hakim olacak güç dengesi, aşağı yukarı belli oldu: Esad, ülkenin batısında kontrolü iyice ele geçirdi. Tabii Rusya ve İran sayesinde. Ülkenin doğusu ise belli ki, Sünni aşiretlerin nüfuzuna girecek. PYD/YPG de ülkenin kuzeybatısındaki ve kuzeydoğusundaki nüfuz alanını pekiştirdi. Bu iki bölgeyi de birleştirmek istiyor. Türkiye'nin Fırat Kalkanı harekâtıı ise Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) bu iki bölge arasında tampon yaptı. Yani PYD'nin kuzeyde kantonlarını birleştirmesini engelledi.

"MENBİÇ"

Şimdi Türkiye-ÖSO ittifakı, PYD'yi tamamen Fırat'ın doğusuna itmek istiyor. Ki böylece kantonları birleştirme projesi tamamen çöksün. Bunun için de PYD'yi Fırat'ın batısında bulunan Menbiç'ten çıkarmak kilit önemde.

"TÜRKİYE ENGELLENİYOR"

Ne var ki, Türkiye'nin operasyonu ve desteklediği ÖSO, durduruluyor. Hem de ABD, Rusya, Esad ve PYD güçleri tarafından.

MENBİÇ'İN ESED'E DEVRİ NE ANLAMA GELİYOR?

Geçtiğimiz günlerde PYD, Menbiç'in batısını Esad güçlerine devretti. Hem de Rusya'nın desteğiyle. Dahası, ABD de Rusya'nın kendilerini bu konuda bilgilendirdiğini açıkladı. Bu da şunu gösteriyor: Esad ve onun arkasında yer alan Rusya, hem PYD/YPG ile fiili işbirliği yapıyor. Ve böylelikle PYD'ye bir nevi koruma kalkanı oluyorlar. Hem de Türkiye'nin daha fazla ilerlemesini engelliyorlar.

ABD'DEN ÖSO'YA MESAJ

Menbiç'in kuzeyinde, yani ÖSO'nun hakim olduğu Cerablus'un sınırında ise ABD güçleri konumlanmış durumda. Bu da ÖSO'ya “daha güneye inme” demek.

"KÖŞEYE SIKIŞIYORUZ"

ABD, Rusya, Esad ve PYD farklı kulvarlarda da olsa, birbirleriyle ilişkili bir şekilde Türkiye'nin ilerlemesini engelliyorlar. ÖSO'yu da dar bir alana hapsediyorlar. Dahası, PYD/YPG'ye kantonlarını daha güneyden birleştirme imkânı sağlıyorlar.

PEKİ BİZ BU DURUMDA NE YAPABİLİRİZ?

Kalın'ın söylediği prensibe tutunabiliriz. Yani “öz” stratejimizi koruyarak, suretteki taktikleri değiştirebiliriz. “Öz strateji”den kastım, ulusal güvenliğimizi sağlamak ve bütünlüğümüzü korumak. Bunu yaparken, aynı zamanda hareket alanımızı genişletebiliriz.

NASIL?

1- Barzani:

PYD/YPG'nin çizdiği ve ABD-Rusya'nın desteklediği çerçevenin dışına çıkabiliriz. Bunun bir yolu, daha yeni Türkiye'yi ziyaret etmiş olan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani'yle işbirliğinden geçiyor. Malum, Barzani ile PYD arasındaki rekabet gitgide kızışıyor. Ankara da Barzani'yle gittikçe yakınlaşıyor. Barzani'nin Irak'ta Sincar bölgesindeki PKK kamplarını hedef almaya başlaması, bunun bir tezahürü.

Bu yüzden; Barzani'nin peşmergelerini PYD kontrolündeki kuzey Suriye'ye entegre etmek, bir çözüm yolu.

2- PYD'nin Barzanileşmesi:

Kuzey Suriye'yi PKK'dan arındırmaya çalışmak. Nasıl Barzani, PKK ile arasına mesafe koyduysa, PYD de aynı yönde teşvik edilebilir. Örgüt şiddetle arasını açarsa, tekrar muhatap haline gelebilir. Bu politika, hem sınırlarımızda dost bir Kürt şeridinin yolunu açar. Hem büyük güçlerin elinden “Kürt kartı”nı alır. Hem PKK ile mücadelemizde elimizi güçlendirir. Hem de Kürdistan bağımsızlığını bizim için tehdit olmaktan çıkarır.

3- Tatiksel değişim:

Ankara için hayat memat meselesi Esad rejimi değil, sınırlarımızda oluşacak YPG/PYD koridoru. Başbakan Binali Yıldırım'ın evvelsi gün Sinop dönüşünde sarfettiği “Rejim güçleri Menbiç'e girdi ve YPG'liler buradan ayrılıyor. Bu, bizim açımızdan olumsuz değil” sözleri de bunun göstergesi. PYD'nin alanını daraltmak için ise Esad'ın –ve dolayısıyla Rusya'nın- desteğini almamız elzem. Ki böyle bir işbirliği, Suriye'de hareket alanımızı genişletir. Ve orada bulunan askerlerimize karşı tehditleri azaltır.

FAKAT ÖSO İLE İLGİLİ BİR AYRINTI VAR...

Ancak bunun için ÖSO'nun sınırlı bir alana çekilmesine razı olmamız gerekecektir.

Verda Özer'in PYD'nin Barzanileşmesine ilişkin yazısı için TIKLAYINIZ

Haber Ara