Dolar

32,6008

Euro

34,8157

Altın

2.503,33

Bist

9.448,94

Bitmeyen tartışma: Evrim Teorisi

Ortaya atılmasının üzerinden bir asırdan fazla bir zaman geçen evrim teorisi halen tartışma konusu olmaya devam ediyor. TIMETURK’e konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi “materyalist bir yaygara” ifadelerini kullanırken, tarihçi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ise “Evrim teorisi, aslında artık dünyada da ciddiye alınmayan, bizde yerlere göklere sığdırılamayan büyük bir hükme dönüştü” diyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-22 17:09:17

Bitmeyen tartışma: Evrim Teorisi

TIMETURK | HABER MERKEZİ
CUMALİ DALKILIÇ

İngiliz Biyolog Charles Darwin'in ortaya attığı Evrim Teorisi bir asrı aşkın süredir tartışılmaya devam etse de konuyu Türkiye'nin gündemine yeniden taşıyan Milli Eğitim Bakanlığının okul kitaplarında yaptığı müfredat değişikliği oldu. Geleneksel sol kesimler, müfredatta evrim teorisi ile alakalı değişikliğe “laik eğitime operasyon yapılıyor” gerekçesiyle karşı çıkarken, bu süreçte ilahiyat camiası içinden de evrim teorisinin var olabileceğine dair açıklamalar geldi.

Müfredat değişikliğine paralel olarak yakın geçmişte Nobel ödüllü Türk bilim adamı Aziz Sancar'ın "Ben Allah'a inanıyorum. İsteyen evrime inanır" şeklindeki sözleriyle alevlenen evrim teorisi tartışmaları eskisine nazaran daha hararetli yaşanıyor. Teori, artık sadece bilimsel toplantılarda değil, aynı zamanda televizyon ekranlarında da tartışılıyor. Konuyu ilgi çekici kılan ise dini kimlikle tanınan bazı isimlerin de teoriye destek veren açıklamaları oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Taslaman, evrim teorisinin İslam'la çelişmediğini, Kur'an'da bu hususta herhangi bir ayet olmadığını söylerken, son olarak Prof. Dr. Teoman Duralı ise “Evrim ve Darwin ayrı şeylerdir. Darwin evriminin en tehlikeli yanı, en uygun bireyin ve türün yaşaya kalması ilkesidir. Doğal ayıklanma kadar tehlikeli ve dine aykırı olan bir şey daha yoktur. Dini inkâr etmenin en açık göstergesi tesadüfçülük, rastlantıcılıktır. Hiçbir dinde, dinin koyduğu ilkeler soru konusu kılınamaz" ifadelerini kullanıyor.

PROF. SOFUOĞLU: EVRİM BİLİMSEL Mİ?

Tartışmayı ve evrim teorisine yönelik yaklaşımları TIMETURK'e değerlendiren Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, evrimin halen bir teori boyutunda olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Evrim teorisi, aslında artık dünyada da ciddiye alınmayan, bizde yerlere göklere sığdırılamayan büyük bir hükme dönüştü. Ki aslında hala teori… Yani ismi üstünde, evrim teorisi… Asla kesinlik içermiyor. O zaman neden inanmalıyız? Biz Müslümanlar neye inanırız? Kuran-ı Kerim'deki yaratılış kıssasına inanırız. Bir takım bilim adamlarına bunu söylediğimizde karşımıza şunu çıkartıyor: ‘Bu kesinlik içermez.' Neden? Beş duyu organıyla tespit edilebilmiş değil ve deneyle ispatlanamamış. Şimdi onların birtakım teorilerini hüküm haline getirici en önemli enstrümanları bu... ‘Beş duyu tespit edemedik ve deneyle sabitleştirilemedi.' Peki, aynı formülü Evrim Teorisi'ne uyguladığımızda ben, 250 milyon yıl önce, 25 milyon, 112 milyon önce… Bu milyon yılları ben söylemiyorum, farklı farklı bilim adamları söylüyor. Bu kadar değişik ve uzun yıllar önce başladığı iddia edilen Evrim Teorisi'nde bir defa çok büyük bir çelişki vardır. Başlangıcında bir defa hemfikirlik yok... Bu noktada bu kadar milyon veya bilmem kaç yüz bin yıl önce başlamış olan evrim süreciyle ilgili beş duyu organımıza hitap eden bir şey var mı? Yok! Bu açıdan doğruluk ve kesinlik içermez. Başka? Şu kadar milyon yıl önce yapılmış bir deney var mı? O da yok. Peki neden inanmalıyız? Kuran-ı Kerim'deki yaratılış kıssasına deney yok, beş duyu organına hitap etmiyor diye inanılmıyor, inanmamız istenmiyor. Evrim de beş duyu organımıza hitap etmiyor ve ortada bir deney yok. Bu teoriye biz neden inanmalıyız?”

SELVİ: MATERYALİST YAYGARA!

TIMETURK'e konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi de evrim teorisinin gündeme yeniden getirilmesinin “materyalist bir yaygara” olduğu görüşünde…

1880'lü yıllarda bir yaşam felsefesine dönüştürüp varlığın ‘tekamül kanunu' olarak anlatmak isteyenler, din ve geleneğe dair her şeyi dışarıda bırakmanın malzemesi haline getirmeyi hedefliyor. Evrimi biyolojinin konusu olmaktan çıkarıp materyalist anlayışların ana paradigması haline getirmek isteyenler 'evrim teorisi kaldırıldı' yaygarası koparıyorlar” diyen Selvi, “Problem şu; mesele evrim teorisinin varlığı yokluğu değil, evrim teorisi üzerinden materyalist bir gömlek giydirmek isteyen ve bunu herkese dayatan anlayıştır. Burada iddia ettikleri şeyin karşılığı yok. Evrim araştırmacısı hocalarla konuştuğumuzda da, bu biyolojinin konusudur. İnanç sistemi inşa etmenin konusu değildir diyorlar” ifadelerini kullanıyor.

EVANGELİSTLERİN EVRİM-DİN KARŞILAŞTIRMASI

Tartışmaların sürmesinin bir başka sebebini Evangelist faaliyetlere dayandıran Selvi şöyle devam etti:

"Evrim teorisini bilim-din çatışması çıkarmak üzere başka coğrafyalara taşınması söz konusudur. Oysa evrimci hocalarımız bunun sadece canlıları ve onların biyolojik özelliklerini inceleme alanı kabul ediyorlar. Evrim konusu, varlıkları anlama konusudur. Evrim okunacaksa, öğrencilerimize materyalist düşünceleri telkin aleti olmamalıdır. Eğitimciler olarak biz, insanımızın inanç, kültür ve değerlerinin korunarak çalışmalarımızı yerine getirilmesinden yanayız."

 

Haber Ara